Савјет министара БиХ је на 157. сједници, одржаној 7.11.2018. године, усвојио Информацију Министарства за људска права и избјеглице БиХ о преносу знања из исељеништва у Босну и Херцеговину.

Информација садржи основне податке о  људским ресурсима, односно, научном и стручном потенцијалу у исељеништву из Босне и Херцеговине, организацијама научне дијаспоре у исељеништву, активностима Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и других актера на преносу знања из исељеништва у јавне институције и приватни сектор у Босни и Херцеговини.

Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине тренутно проводи активности на преносу знања из исељеништва у Босну и Херцеговину у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој” (D4D), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске у партнерству са Развојним програмом Уједињених народа (UNDP) и  Међународном организацијом за миграције (IOM).

У оквиру прве компоненте пројекта коју проводи Министарство, у сарадњи са IOM-ом, планирано је да на преносу знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини буде ангажовано 50 стручњака на период од једне до максимално три седмице. Стручњаци се ангажују у институцијама на свим нивоима власти, те у академском сектору на основу потреба за експертизом које искажу институције у Босни и Херцеговини.

На позив Министарства од фебруара до јула 2018. године стигле су 42 пријаве стручњака из 13 земаља: Сједињених Америчких Држава, Њемачке, Швajцарске, Канаде, Ирске, Данске, Велике Британије, Шведске, Аустралије, Француске, Белгије, Србије и Хрватске, као и 31 пријава институција/јавних установа/академског сектора из цијеле Босне и Херцеговине.

Министарство је за 2018. годину договорило ангажман осам стручњака из исељеништва у институцијама, јавним установама и академском сектору.

Активност преноса знања у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој” трајаће до 2020. године и у том периоду Министарство за људска права и избјеглице ће и даље примати пријаве стручњака из исељеништва и институција/јавних установа/академског сектора у БиХ.

У оквиру треће компоненте пројекта ”Дијаспора за развој”, коју реализује UNDP, предвиђен је пренос знања и вјештина из пословне дијаспоре и академске заједнице у приватни сектор у Босни и Херцеговини, што укључује и увођење нових технологија које ће резултирати бољом конкурентношћу и ширењем тржишта, јачањем инвестиција и стварањем нових радних мјеста у Босни и Херцеговини.

Сектори у Босни и Херцеговини у којима се одвија пренос знања у оквиру ове компоненте пројекта укључују дрвну, металну и текстилну индустрију, информационе и комуникацијске технологије, дигитална рјешења/маркетинг, архитектуру и фармацеутску индустрију. Иако је проведба активности на преносу знања из исељеништва у приватни сектор у БиХ започела крајем новембра 2017. године, три подржана предузећа већ су пријавила 13 новозапослених лица.

Бројни су други примјери преноса знања из исељеништва у јавни, невладин и приватни сектор у Босни и Херцеговини које реализују организације из исељеништва, али и појединци самоиницијативно.

Од организација у исељеништву, значајно је истаћи ангажман на преносу знања ”Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука” (BHAAAS), с којим је Министарство потписало и Меморандум о разумијевању. Министарство за људска права и избеглице редовно подржава годишње скупове „Дани Босанскохерцеговачко-америчке академије наука и умјетности у Босни и Херцеговини“, а у 2018.г, одржан је десети скуп по реду. Јубиларне »Дане BHAAAS-a« посјетило је око 1000 учесника из 24 земље свијета, а одржано је 27 симпозијума, бројни округли столови и панел дискусије са више од 375 предавача.

Из досадашње сарадње са организацијама и појединцима у исељеништву, закључује се да у исељеништву постоји снажно интересовање за пренос знања у Босну и Херцеговину. Пренос знања, с обзиром на растући тренд одласка стручњака из Босне и Херцеговине, може значајно допринијети развоју Босне и Херцеговине и ублажити посљедице „одлива памети“. Стога, у складу са закључком Савјета министара БиХ, Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине ће наставити са активностима на преносу знања из исељеништва у Босну и Херцеговину, као и активностима којима ће се омогућити системско уређење ове области.

Документ “Информација о преносу знања из исељеништва у Босну и Херцеговину” можете преузети овдје.