IZVOR: Klix.ba, 30.10.2018.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) potpisali su Memorandum o suradnji koji ima za cilj promoviranje potencijala, poslovnih prilika i investicijskih projekata u našoj zemlji građanima BiH koji žive u inozemstvu.

Ovim Memorandumom potpisnici su suglasni zajednički raditi na privlačenju investicija u BiH, te ekonomskom uvezivanju predstavnika bh. dijaspore diljem svijeta.

“Potencijal dijaspore je ogroman. Imamo vrhunske svjetske stručnjake iz svih područja gospodarstva, znanosti i društva. Vjerujem da ima mnogo građana podrijetlom iz BiH, a koji su spremni vratiti se u domovinu i investirati u proizvodne pogone. Uspostavljanjem suradnje sa Svjetskim savezom dijaspore BBI banka želi pomoći građanima BiH da svoje poslovne ideje realiziraju u BiH, otvore nova radna mjesta i uspješno posluju. Nastojat ćemo svojim iskustvom i znanjem olakšati našim poslovnim ljudima da pokrenu biznis. Smatramo da veliki potencijal dijaspore treba iskoristiti za investiranje, a ne na jednokratne doznake koje imaju trenutačni efekt. Investicije u dobre projekte mogu imati utjecaj na ekonomiju cijele zemlje”, izjavio je Amer Bukvić, nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema podacima Središnje banke, bankarskim doznakama, bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje blizu tri milijarde maraka. Također, isti podaci govore da neposrednom potrošnjom dijaspora u BiH godišnje ostavi isto toliko novca.

O važnosti dijaspore za našu zemlju razgovarano je i na za to posebno upriličenom okruglom stolu tijekom 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) u travnju 2018. godine, gdje su dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvitka regiona.