У петак 04.08.2023. године у оквиру Дана дијаспоре одржани су привредни сусрети са дијаспором и панел дискусија на тему „Како успоставити успјешну и дугорочну сарадњу са дијаспором“.

У панел дискусији су учествовали начелник Општине Травник Кенан Даутовић, Министар за привреду Средњобосанског кантона Сеџад Милановић, Сањин Арифагић, УСАИД, Хасан Шеховић, Свјетски савез дијаспоре, Азем Ејубовић помоћник начелника и Кемо Сарач, помоћник министра у Министарству за људска права и избјеглице БиХ. Учесници дискусије су изнијели своја искуства у раду са дијаспором и мјерама које су подузели на унапрјеђењу досадашње сарадње са дијаспором, а посебно у области остваривања привредне сарадње и увезивања привредника из БиХ и дијаспоре. Кемо Сарач је  је између осталог нагласио да успостављање међуинституционалне сарадње и законског оквира представља предуслов за унапрјеђење сарадње са исељеништвом, односно доношење закона који би уредио ову област.

Обиљежавању манифестације Дани дијаспоре присуствовао је и Високи представник Кристијан Шмит који је похвалио ангажман Општине Травник и свих других на досадашњим активностима и подржао наставак овакве врсте сарадње са дијаспором.