У понедељак 31.7.2023. године  у амбијенту средњовјековне трвђаве Стари град уз присуство бројних посјетиоца отворени су овогодишњи, други по реду Дани дијаспоре у организацији Општине Травник.

Дани дијаспоре се одржавају  у периоду од 31.7. до 05.8. и према најавама организатора овогодишњи програм је веома разноврстан и занимљив са доста културно-забавних садржаја, радионица, промоција, изложби, привредних сусрета.

Предсједник Организационог одбора Дана дијаспоре и помоћник општинског начелника за разој, привреду и ванпривреду Азем Ејубовић казао је да је посебно задовољан одзивом и занимањем за програмом овогодишње манифестације.

Задњи дан манифестације, у суботу 05.08. 2023. године одржаће се и велики концерт Здравка Чолића на стадиону Пирота.

Као први догађај у низу уприличена је промоција књиге “Отац”, младе списатељке и новинарке Глорије Лујановић. Глориа Лујановић, која је рођена у Новом Травнику са тренутним мјестом пребивалишта у Загребу, представила је свој првјенац, који је, већ по самом објављивању у априлу 2023. године изазвао велику пажњу публике и књижевне критике.

Књигу су представили писац Јосип Млакић и музејски кустос Енес Шкрго, а Лујановић је читањем одломака из књиге заинтригирала машту бројних посјетиоца, те изразила задовољство што је дио манифестације Дани дијаспоре, саопштили су организатори.

– Књига је емотивна, али истовремено тужна и духовита и доноси причу о оцу као протагонисти чији свијет творе домовина и туђина, као и рат и оно што је након рата настало, а отац говори из простора сјећања и прошлости – казала је Лујановић.

Други дан манифестације у холу Центра за културу опшине Травник отворена је изложба фотографија “Босном ходим”-4, аутора Енвера Палалића.

Палалић је презентовао четврту изложбу из серијала Босном ходим, којим је 2016. године, како је истакнуо у Загребу започео представљати Босну изнутра.

“Са посебним задовољством излажем у свом родном Травнику, гдје сам и изучио фотографски занат”, истакнуо је Палалић.

Палалић је Травничанин који данас живи на загребачкој и љубљанској адреси, те је од 2010. године, након одласка, увелико присутан како у Травнику, тако и у цијелој Босни и Херцеговини због свог значајног доприноса у баштињењу и очувању фотографске грађе.

Извор: Опћина Травник, аваз.ба,федерална.ба