Почетак ове, за нас итекако успјешне, радне седмице обиљежио је онлајн догађај под називом “и-дијаспора / и-платформ” – Платформа за развој Босне и Херцеговине – презентација досадашњих постигнућа и изазови у будућности: и-платформ 3.0 Making it happen!”, којег смо организовали у сарадњи са студентским Удружењем YUnited са Универзитета у Ст. Гален-у.

Састанку је, поред представника и-платформе, присуствовао и завидан број студената, како из саме Швајицарске, тако и из земаља Југоисточне Европе.

Након што је извршни директор и-платформе, Никола Бурић судионицима онлајн евента представио своје дјеловање, али и дјеловање саме и-платформе, упознавши их и са нашим будућим плановима, ријеч је преузео уважени Александар Личинар, тренутни предсједник Удружења YUnited, те, на сликовит начин упознао све заинтересоване и са радом YUnitedа. Иако иначе врло активни и предани раду, и наведено Удружење привремено је умањило своје активности усљед новонастале ситуације проузроковане пандемијом коронавируса.

Ипак, у нади да ће за све нас доћи бољи дани те да ће се ускоро онлајн сусрети моћи замијенити “живим”, студенти су поставили бројна питања у вези са потенцијалном сарадњом, како између њих самих и швајцарске и-платформе, тако и између студената у Швајцарској и студената из земаља Западног Балкана.

О значају и важности нетwоркинга представници и-платформе свакодневно говоре. А, захваљујући организовању овог онлајн догађаја, још једном смо сами потврдили да смо на правом путу и да су тезе које заступамо заиста правилне.

Наиме, занимљиво искуство подијелио је Алекса Татић, будући Магистар заштите околиша који ће ускоро бранити свој магистарски рад на тему: “Збрињавање отпада у Босни и Херцеговини.”

У току писања магистарског рада, Алекси су биле потребне бројне информације. Међутим, самоиницијативно контактирајући велики број међународних и домаћих институција, маса његових питања остала је без одговора. Ипак, све се промијенило када је Татић одлучио помоћ затражити на адреси и-платформе. Како сам тврди, упознавши одговорну особу и-платформе са својим проблемом, у наведеној ситуацији долази до преокрета те се млади Алекса врло брзо повезује са онима који су му могли обезбиједити неопходне информације.

Управо несебична помоћ и жеља да, у складу са својим могућностима, учинимо задовољнима све оне који намјеравају остати у корелацији са домовином, један је од наших примарних циљева.

Чланови Удружења YUnited су виђеним били и више него пријатно изненађени, те се свако понаособ изјаснио да и-платформа заиста има велики потенцијал.

На самом крају сусрета, закључено је да се заједничке активности YUnited-а и и-плаформе свакако требају наставити, и то већ почетком идућег семестра са конкретним пројектима у које би се активно укључили млади из дијаспоре и Босне и Херцеговине.

Преузето: i-platform.ch