• Bosanski
  • Hrvatski
  • Српски
  • Још једна успјешна прича / Неџад је у Аустрији почео као заваривач, данас запошљава 30 радника у Бугојну

    На улазу у индустријску зону Чаушлије код Бугојна дочекује нас Неџад. Овај младић и предузетник поносни је отац шестеро дјеце, свестрани радник и особа која са собом доноси низ занимљивих животних прича.

    ЖИВОТ “ГОРЕ”

    Неџад се у Бугојно вратио након 26 година живота у Аустрији, а кроз живот је прошао и бројне друге земље свијета. Неџадова прича је прича о успјеху, али и важно свједочанство о борби и издржљивости босанског човјека.

    imageПерфект Велдинг Бугојно/ УСАИД

    – Рат ме одвео у Аустрију. Имао сам 16 година, препуштен сам себи. Завршио сам занат за инсталацију плина, воде и гријања. Касније сам завршио и за заваривача. Први ти послови су били тешки, отишла ми је краљежница, и морао сам пронаћи алтернативу. Након неколико година прођем обуку за тјелохранитеља, те сам убрзо добио посао у једној заштитарској твртки. Чувао сам Арнолда Шварцинегера, Бернија Еклестонеа, Никија Лауду и Армина Асингера, препричава нам наш домаћин.

    Живио је једно вријеме у Салзбургу, али је Линц био мјесто у којем је пронашао мир.

    – У Линцу сам се осјећао као код куће. Градио сам живот горе. Прошао сам школу за фитнесс тренера, а како сам био тренер ММА, отварам и фитнесс клуб у Линзу који је на свом врхунцу окупљао преко 400 чланова. Паралелно сам радио и друге послове. Једно вријеме као возач једном познатом бизнисмену. Разговори с њим су ме охрабрили и усмјерили када је у питању планирање посла и предузетништва, додаје Неџад.

    imageПерфект Велдинг Бугојно/ УСАИД

    Након што је продао фитнес студио у Линцу, са породицом је путовао свијетом. То га је довело и натраг у родно Бугојно.

    – Вратио сам се накратко. Срео маму и баку. Мој пријатељ Асмир ми каже да је отворио фирму, каже немој Неџаде, остани. Останемо. То је било прије три године. Почели смо с обуком заваривача. Међутим, било ми је жао нашег младог свијета. Кроз тај програм наши људи су добивали прилике да иду за Аустрију, а ја сам хтио да направимо нешто што ће их задржати овдје. Пандемија и тешко стање на глобалном тржишту се некако поклопило са покретањем нашег пословања овдје. Неколико мјесеци нам је стајало све, посебно након отказивања једног посла. И онда нам се појави прилика да радимо котлове за аустријско тржиште. С првом договореном наруџбом ствари су кренуле узлазном путањом. Сваки мјесец доводимо нове раднике, осигуравамо им прилике да остану овдје, а посао расте, додаје Неџад.

    imageПерфект Велдинг Бугојно/ УСАИД

    ОСТАНИТЕ У БИХ

    Он и његов пословни партнер Асмир подигли су компанију “Перфект Велдинг” од нуле, а данас запошљавају преко 30 радника. Фирма је подржана и кроз програм УСАИД пројекта “Диаспора Инвест” у набавци опреме и машина.

    – Добили смо подршку и имамо сјајну сарадњу са тимом УСАИД-а. Изузетно је важно подстицати наше људе да инвестирају и враћају се. Знам шта је тамо, знам шта је овдје. Вјероватно бих и ја  желио да одем тамо. Људи оду, куће реновирају, али имаш осјећаш да робујеш свему томе. Живот овдје је једноставнији, имате прилику да градите нешто своје. Вриједи све покушати, али лијепо је се вратити у свој крај. Такође је важно да кроз оваква улагања помажемо новим генерацијама да размишљају о останку овдје, закључио је Неџад.

    УСАИД “Диаспора Инвест”

    Питајте нас