Често се на дијаспору гледа као на групу људи која је ту да остави новце преко љетних празника. Међутим, стратегијско везање за матицу још никада није реализовано у смислу институционалног везања за Министарству за дијаспору које не постоји

Амбасадор Босне и Херцеговине у Норвешкој и на Исланду, Недим Макаревић, прије неколико мјесеци је покренуо видео серијал на свом YоуТубе каналу под називом “Јачајмо БиХ”, а који ће се бавити првенствено економијом и дијаспором.

У посљедњој емисији овог серијала разговарао је са Кемом Сарачем, помоћником министра у Сектору за исељеништво који дјелује у склопу Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине. Тема овог разговора била је “Зашто немамо Министарство за дијаспору?”.

Амбасадор Макаревић је у уводу нагласио како дијаспора, чијим се чланом сматра с обзиром да је 20 година свог живота провео ван Босне и Херцеговине, није навикла на проактивну подршку у матици. Често се на дијаспору гледа као на групу људи која је “ту да остави новце преко љетних празника”. Међутим, додао је Макаревић, стратегијско везање за матицу још никада није реализовано у смислу институционалног везања за Министарство за дијаспору које не постоји.

Помоћник министра за људска права и избјеглице је истакао да је, упркос чињеници да ван граница БиХ живи између 2 и 2,5 милиона људи поријеклом из БиХ, потебна нормативна реакција органа и институција – Савјета министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ како би се оформила институција на нивоу државе. А колико је реално да се то изврши показује чињеница да још увијек једна оваква институција није оформљена.

– У консталацији односа и политичке ситуације у БиХ нисам сигуран колико је у овом тренутку могуће такво нешто постићи. Морамо учинити све да закон којим се оснива једна оваква институција има обезбјеђену парламентарну подршку у Савјету министара. Али, док не добијемо ово министарство, требамо користити Министарство за људска права и избјеглице БиХ, унутар којег постоји Сектор за исељеништво који је потпуно посвећен сарадњи и односима сарадње са исељеништвом, заједно са Министарством вањских послова БиХ, па чак и Министарством цивилних послова БиХ. Дакле, три институције на нивоу државе у својој надлежности имају посвећеност раду са дијаспором. Апелујем да се ова чињеница апсолутно прихвати у дијаспори, нагласио је Сарач и додао да, умјесто што губимо вријеме на формирање институције која је несумњиво потребна, требамо користити оно што имамо.

С обзиром да политичка воља која би помогла оснивању Министарства за дијаспору врло очигледно у нашој држави не постоји, потребно је да се дијаспора БиХ почне перципирати на другачији начин. Како каже Сарач, под овим мисли на све народе у БиХ, као и оне које су ти народи изабрали да воде земљу.

– Наша дијаспора нису људи који дођу у БиХ на ћевапе, да направе фризуру, среде зубе… То је можда оно што ми видимо, али не видимо људе који су академски радници, стручњаци, научници, интегрисани у земљама пријема до те мјере да су чланови законодавних и извршних тијела власти. Ових дана свједочимо управо томе у Њемачкој, гдје двоје наших људи улази у Бундестаг. А ја бих могао 24 сата да посветим набрајању људи и институција којима доприносе Босанци и Херцеговци, невјероватни стручњаци, који су вани. То је оно што БиХ мора да зна и што јој може помоћи, прича помоћник Кемо Сарач, истичући како је Министарство за људска права и избјеглице БиХ усмјерило своје активности ка другој, трећој па чак и четвртој генерацији људи у исељеништву које немају везе са БиХ какве има прва генерација. Бојазан од потпуног отуђивања ових генерација Босанаца и Херцеговаца потпуно оправдано постоји.

– Захваљујући извјештајима Централне банке о дознакама из дијаспоре, уочавамо да се мигрирањем читавих породица на запад, заједно са људима који су већ дуги низ година ван БиХ, дознаке смањују. Разлог је што више нема чланова породица у БиХ којима би се новац слао. Из тога можемо закључити да уколико не будемо радили са младима у дијаспори, направит ћемо хисторијску грешку и изгубити наше људе вани. Ријеч је о Босанцима и Херцеговцима који се налазе у земљама тзв. топионицама народа, и ако нашим активностима не учинимо сарадњу са дијаспором много плодоноснијом, направићемо проблем. Из Централне банке ми је речено да дијаспора подржава макроекономску стабилност БиХ, дакле више него иједна међународна финансијска институција са којом БиХ има закључене аранжмане, казао је Кемо Сарач у разговору са амбасадором Макаревићем, наглашавајући још једном значај наше дијаспоре.

Остатак овог интервјуа можете погледати и послушати у видеу испод.

.

Извор: мојаБиХ