Њемачки Бундестаг у будућем ће сазиву имати два посланика поријеклом из наше земље – Јасмину Хостерт и Адиса Ахметовића.

Чланица њемачког СПД-а Јасмина Хостерт, поријеклом Босанка, ушла је у њемачки Бундестаг. У разговору за Клиx.ба, након одржаних парламентарних избора, обећава да ће у њемачком парламенту учинити све како би БиХ кренула путем просперитета.

Иако је славље због изборног резултата трајало да касно, каже да већ данас почиње радити.

“Ја сам већ на путу за Берлин”, каже нам на почеку разговора ова рођена Сарајка.

Сумирајући прве импресије због изнимног успјеха, каже да се врло радује да ће имати прилику имплементирати све оно што су она и СПД у изборној кампањи обећали.

“Грађани и грађанке су жељели стабилност, социјалну сигурност и правду, боље услове рада и бољу здравствену заштиту. То је све оно што краси социјалдемократску политику и СПД. Сматрам да је коначно дошло вријеме да појединац буде у центру интереса политике, а не концерни и милијардери”, одговара на упит шта је било пресудно да јој грађани њемачке дају глас.

Велика је привилегија бити члан њемачког парламента, а тај успјех је значајнији с обзиром на то да је поријеклом из друге државе. На питање колико труда стоји иза тога, Хостерт каже да идеја социјалдемократије не прави разлику у томе ко се како зове и одакле долази.

“Она само прави разлику између оних који желе грађанско друштво, либералну демократију, права појединца и оних који желе да униште наше заједничке вриједности за које смо се већ стотинама година борили. Ја сам поносна да стојим на страни оних који цијене сваког човјека, без обзира на његово поријекло”, каже Хостерт.

Упитана за приоритете у Бундестагу, за шта ће се највише залагати, потцртава да здравствени систем мора бити побољшан, а минимална плата радника повећана. Најважније јој је да свако дијете има исте шансе за успјех, неовисно о финансијском статусу његових родитеља.

“Исте шансе за све су предуслов за једну успјешну нацију”, каже наша саговорница.

Каже да ће у Бундестагу учинити све како би Босна и Херцеговина кренула путем просперитета.

“Ви знате да сам ја проживјела најтеже тренутке свог живота с грађанима и грађанкама Босне и Херцеговине и стога осјећам потребу да помогнем. Такођер је врло битно да се у домовини ријеше проблеми који је прате од 90-их година, јер о њеној судбини овиси и судбина Европе”, каже Хостерт.

Јасмина Хостерт рођена је као Јасмина Пашић 1982. године у Сарајеву. Током агресије на БиХ, у октобру 1992. године рањена је у паду гранате на Сарајево, приликом чега је остала без руке. Због инфекције ране хитно је пребачена у Њемачку гдје је наставила школовање и живот.

С обзиром на то да је Њемачка популарно одредиште за многе из БиХ, који тамо иду да раде и живе, каже да ће бити и глас наше дијаспоре у њемачком парламенту.

“Свако ко дође да живи у Њемачку је дио нашег тима и мора имати сву подршку од политике. Права сваког појединца су битна”, каже она.

Причу о Јасмини објавио је Deutsche Welle:

Извор: клиx.ба, слободна-босна.ба, Deutsche Welle