Босанац Јасенко Ћуровац, поријеклом из Горажда, познатији под именом Џон Цуровац изван Босне и Херцеговине, прије три деценије је избјегао у Шведску.

Босанац Јасенко Ћуровац, поријеклом из Горажда, познатији под именом Јохн Цуровац изван Босне и Херцеговине, прије три деценије је избјегао у Шведску и данас је након много рада и труда успјешан бизнисмен који, осим у Шведској, послује још у Турској и у БиХ.

У разговору за Анадолу Агенцy (АА) истиче како су му велика упорност и босански инат умногоме помогли да успије у свијету бизниса.

Он је заједно са породицом 1992. године избјегао из Горажда и након лутања по Европи завршили су у Шведској.

“Требали смо отићи из Горажда само преко викенда, а тај се викенд претворио у 27 година. Ишли смо преко Србије, Македоније, пет дана кроз Европу аутобусима. На крају смо дошли у Пољску и судбина је хтјела да одемо у Шведску. Ми смо у Пољској чекали три брода, први брод је дошао из Шведске и ми смо отишли за Шведску”, почео је своју причу Ћуровац.

Било му је битно да га не издржава Шведска

Било му је од почетка битно да га не издржава држава Шведска, односно да има посао и да не прима социјалну помоћ.

“Почео сам са хиљаду еура, а 27 година касније имам тржни центар у Шведској, хотел с апартманима у Алањи у Турској и некретнине у Сарајеву”, казао је те напомиње да је на путу успјеха било много тешких тренутака, али да се увијек водио тиме да најбоље ради посао којим се бави.

“Битно ми је било показати да ја као дијете из Босне и Херцеговине нисам дошао у Шведску да будем терет тој држави. Битно ми је било увијек, а и данас, да у свему што радим будем најбољи”, казао је овај 45-годишњи бизнисмен.

Његов тржни центар у граду Ваxјо прије двије године је изабран међу три најбоља од седам хиљада тржних центара. Послије бројних успјеха у Шведској, 2010. године покренуо је бизнис и у граду Алањи у Турској, а од 2015. године улаже и у Сарајеву.

“Када сам покретао бизнис у Турској, питао сам која је најбоља локација, а када сам дошао у Сарајево питао сам која је најбоља локација, и то је тај босански инат који је ме водио кроз живот”, истакао је.

У Алањи има хотел са апартманима

Додаје да му се Турска много свидјела, а у Аланyи има хотел са апартманима близу великих плажа.

“Турска се много промијенила у задњих 11 година откако сам тамо. Доста је једноставније сада обављати послове у Турској. Да би купио некретнину некада се чекало мјесецима, а сада се чека само 24 сата. Исто је и са куповином аутомобила, у року од сат-два све буде завршено”, рекао је овај успјешни Босанац, те додаје да су некретнине у Турској опћенито јефтиније него у земљама Европске уније.

“Турска у овом тренутку нуди разне уступке и веома су љубазни. То је та њихова култура да добијете најбољу могућу услугу. Наши људи су прелијепо прихваћени у Турској. Сви ми са Балкана смо предивно прихваћени у Турској, гдје је предност кад кажете да сте из Босне и Херцеговине”, додао је.

Сматра да Турска има свијетлу будућност и да све више људи инвестира у тој земљи, посебно из Европе и Русије, напомињући да је и на плажама Аланyе могуће видјети све више Босанаца.

Формула успјеха

Истиче како је, по његовом мишљењу, формула његовог успјеха у босанском инату.

“Битно ми је бити најбољи као странац у Шведској, најбољи као Босанац у Турској и најбољи Горажданин у Сарајеву. То је веће и јаче оружје него дијамант, нафта и злато, јер то ће увијек постојати ако га користимо на позитиван начин. Веома је битно за наш народ, за нашу будућност да ми сами себе почнемо поштовати. Док сами себе не поштујемо, неће нас нико поштовати. Када себе почнемо поштовати онда ће нас поштовати читав свијет”, казао је Ћуровац.

Подсјећа да је и истраживање шведског института показало да су Босанци и Херцеговци најуспјешнија од свих заједница у Шведској.

“Чак су успјешнија заједница странаца у Шведској и о Данаца, Финаца, Норвежана, који су њихови сусједи и слични су њима. Интересантан је и податак да дјеца рођена у Шведској чија су оба родитеља Босанци имају већу стопу образовања него дјеца чија су оба родитеља Швеђани. И ја вас сада питам, јесмо ли ми заиста тако лоши како ми често сами мислимо и онда то и други мисле”, појаснио је.

Напомиње како посљедњих година све више људи из бх. дијаспоре долази у БиХ и улажу у разне бизнисе.

“Мислим да је дијаспора дугорочно веома битна за БиХ, јер имамо државу на свијету која је једна од најмоћнијих, а то је Израел. Израел је тако моћан захваљујући дијаспори, јер више људи живи изван Израела него у Израелу. Само да поштујемо себе и не требамо бити љубоморни на успјех других”, казао је Ћуровац.

Новчаник пун, али душа празна

Истиче како људи у БиХ не требају мислити да је на Западу све много боље и да у њиховој домовини ништа није добро.

“Нити је тако свијетло на Западу нити је тако тамно у Босни и Херцеговини. Једноставно се ради о перцепцији коју имамо у глави. Нека млади људи пробају, али вјероватно ће се на крају вратити у Босну. Када се вратите у БиХ сигурно ћете пуно више цијенити ову земљу и имат ћете богатије искуство”, рекао је он, те даље казао да је у економском смислу на Западу можда боље, али недостаје оно што се зове “душа“.

“Вјероватно ће вам економски бити боље, и запамтите, новчаник ће вам бити пун, али душа ће вам бити празна. Ако можете то да прихватите, а тешко да било ко може прихватити ову чињеницу празне душе, нека вам је сретно и нека увијек имате отворене очи”, поручио је овај бизнисмен поријеклом из Горажда.

Преузето: slobodna-bosna.ba