У Бирмингему је и ове године, у организацији „Bosnia UK Networka“, уприличен свечан програм поводом обиљежавања Дана државности БиХ. У препуној сали „Tysley Working Mens Kluba“ у Бирмингему, присутнима су се, уз рецитацију, пјесму и плес, представили ученици бх. допунских школа из Бирмингема, Ковентрија и Дербија.

Овогодишња манифестација обиљежавања Дана државности започета је интонирањем химне БиХ и Велике Британије, а након тога присутни су се  на достојанствен  начин подсјетили, како је усвојеном Резолуцијом  ЗАВНОБиХ-а, изражена одлучност народа БиХ да њихова земља, буде збратимљена заједница у којој ће бити осигурана пуна равноправност свих народа, те равноправност Републике БиХ унутар југославенске федерације, са историјским границама које су датирале још из времена средњовјековне Босне.

Ученици који похађају допунске школе у Бирмингему, Ковентријy и Дербијy су на интересантан начин,  говорили о значају Дана државности и ономе што је претходило ЗАВНОБиХ-у. Програм је првенствено намијењен најмлађима, који су на креативан начин задржали пажњу публике и увеличали прославу дана државности њихове матичне земље.

Најмлађи су се забавили и снимањем кратке видео поруке у којој су се захвалили организацији „Remembering Srebrenice“ за сву њихову досадашњу подршку, те су уз угодну забаву и дружење створена нова и обновљена стара пријатељства.

Манифестација је окончана наступом Фолклорних група “Младост Босне” и “Босански Бисера” из Бирмингема и Дербија, које су одушевиле све присутне, одјевени у народне ношње у неколико су наврата, сплетом игара уљепшали програм, а многобројна публика их је несебично награђивала аплаузом.

 

Извор: БХ УК Нетворк