Др. Емир Ефендић, са адресом боравка у Белгији, током априла 2019. године био је ангажован на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву као један од учесника програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини, а који се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“- пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Студиј психологије Ефендић је завршио на Филозофском факултету у Сарајеву, а од 2017. године живи ван БиХ. Докторске студије завршио је у Француској, током којих је сарађивао и са Универзитетом у Сарајеву.  Тренутно ради као истраживач на Универзитету у Лоуваин-у у Белгији. У својим истраживањима из области експерименталне психологије и бихевиоралне економије – углавном се бави проблемима везаним уз доношења одлука, разумијевању ризика  и финанцијских пророцјена.

Током посјете Сарајеву, на Филозофском факултету одржао је радионицу о анализирању квантитативних и квалитативних података у статистичком језику „Р“. Ефендић  истиче да се већина истраживачких пројеката унутар психолошке науке (али и шире) у посљедњих неколико година увелико  ослања на кориштење „Р“-а за анализирање, графичко приказивање података као и припреме манускрипта. Такођер, релевантни покрети за „отворену науку“ се ослањању на „Р“ као алат за објављивање отворених и репликабилних чланака. Као алтернатива стандардним пакетима за анализирање података, „Р“ је у потпуности бесплатан те је подржан од стране велике заједнице научника, истраживача и програмера. С тим у вези, прелазак на „Р“ обично доводи до знатних уштеда (будући да су лиценце за већину комерцијалних програма јако скупе) те омогућава истраживачима, предавачима, као и студентима, да употребљавају најновије технике и методе анализирања података.

На радионици коју је одржао учествовало је научно особље одсјека за психологију и студенти психологије, а који су кроз практичне примјере и вјежбе на стварним подацима, прерадили основне поставке „Р“-а као програмског језика и радили на обради података, приказивању података, основној инференцијалној статистици те писању властитих функција.

Уз ово, са колегама с одсјека за психологију Ефендић је разговарао о најновијим истраживањима, могућностима кориштења онлине репозиторија за истраживања (нпр. кориштење „crowd-source“ сервиса за прикупљање података) те о раду на заједничким пројектима.

Ефендић сматра да су овакви ангажмани позитиван примјер успостављања сарадње и умрежавања академика и стручњака изван БиХ с академицима и стручњацима у БиХ. Истиче да је много потенцијала у умрежавању босанскохерцеговачких стручњака, било да се ради о могућим едукацијама, али и о сарадњи на истраживачким пројектима.

Према мишљењу Ефендића, стручњаци ван БиХ често имају приступ већим ресурсима, те имају искуства и знања у прикупљању грантова. Уз ово, често су боље увезани с другим колегама. Повезивање  и укључивање стручњака из БиХ може бити обострано корисно. Пројекти овакве природе су корисни, те је препорука да се на неки начин овај програм покуша институционализовати.

Кроз минимална улагања, институције БиХ би могле подржати универзитете и олакшати успостављање контакта. На примјер, стручњаци ван БиХ (који су добар „fit“ на појединим универзитетима/факултетима/одсјецима) се могу обавезати на неколико долазака у години, гдје би се суставно обрађивали одређени пројекти, предавања, или радило на преносу кључних знања/техника. У истраживачким пољима, заједнички би се могле писати пријаве за стипендије, грантове и сл. Истиче да су повремени доласци корисни али да би поједини стручњаци највјероватније могли више придонијети  уколико би имали структуирани приступ посјетама.

Ефендић сматра да у академском свијету, без подршке колега, дијељења знања, и отворене сарадње, не можемо говорити о успјешној академској заједници. Његова препорука стручњацима је да остану отворени за сарадњу са својим колегама унутар БиХ, а институцијама у БиХ савјетује да покушају успоставити конкретније и редовније везе са сународницима који се налазе изван БиХ.