Помоћник администратора УСАИД-а за Европу и Евроазију Brock Bierman и шеф Мисије УСАИД-а у Босни и Херцеговини Peter Duffy посјетили су Мостар гдје су се састали са представницима компанија покренутих инвестицијама из дијаспоре.

Ријеч је о фирмама које су добиле подршку УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, у склопу активности повезивања босанскохерцеговачке дијаспоре и искориштавања њеног потенцијала за економски раст земље.

У компанији “ЗенДев” је разговарао са господином Сенадом Шантићем, који се вратио из Шведске, уложио свој новац и знање овдје, те данас запошљава више од 20 младих ИТ стручњака и нуди им алтернативу одласку из домовине.

– Компанија расте, а дијаспорска веза нам је олакшала приступ тржиштима Скандинавије, казао је Шантић за Диаспора Инвест

Господин Биерман се такођер сусрео и са подузетницама из компанија “Суперсофт”, “Еко Јасмина” и “БМТ Инжењеринг”, које су такођер настале посредством инвестиција из дијаспоре. Том приликом се упознао са приликама и изазовима у покретању бизниса у БиХ.

 

Преузето: Моја БиХ