• Bosanski
  • Hrvatski
  • Српски
  • Нове генерације Приједорчана будућност виде у сектору метала

    Иза нас је година изазова у времену пандемије. Металски сектор је претрпио велике промјене у овом периоду, а европски купци су све спремнији да се ослоне на сигурније и ближе произвођаче, свјесни да кризе у ланцу набавке могу угрозити њихове бизнисе.

    Предност на том плану данас проналазе произвођачи из Босне и Херцеговине, гдје металопрерада расте и сталном модернизацијом постаје све конкурентнија на међународном тржишту.

    “Желим вам добродошлицу у простор Пословне зоне Града Приједора, некадашње постројење Целпака, данас мјесто гдје расту мала и средња предузећа. Захвални смо увијек на прилици да испричамо своју причу и можда некога новог стимулишемо да инвестира свој новац, знање и пословне везе у нашу заједницу”, поручује нам Миленко Кондић, технички директор компаније “ЕДНА Металwоркинг”.

    За мање од шест година ова компанија је од предузећа које се углавном бавило трговином металом прерасла у произвођача, а од пословног инкубатора нарасла до фирме која је подигла једну од најмодернијих производних хала у Приједору.

    “У 2016. години дошло је до драстичног повећања плана испоруке. Тада покрећемо властиту производњу подстаница за централно гријање. Наши купци су били кључни фактор у нашем ширењу. То је био важан корак, од када биљежимо стални раст у стварању нових радних мјеста, повећању броја клијената, а све то је довело и до онога што ‘ЕДНА Металwоркинг’ значи у Приједору као инвестиција и као компанија”, додао је Кондић.

    Компанија “ЕДНА Металwоркинг”, покренута захваљујући инвестицији чланова бх. дијаспоре, данас је једна од позитивних прича развоја металског сектора у Босни и Херцеговини. Један је од партнера и корисника програма техничке подршке УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”.

    “Сматрамо изузетно важном чињеницу да се оваква улагања препознају и међу међународним донаторима, али и у оквиру ПРЕДА-е и Града Приједора. Управо улагања дијаспоре омогућавају често знатно брже и боље везе с међународним клијентима. Главни кључ је повјерење и повезаност. Имамо доста уходан систем извоза и испоруке. Возимо сваких седам дана путем Европе те нема великог чекања од тренутка наруџбе до завршетка посла. То је нешто што се цијени на међународном тржишту. Радимо по највишим европским стандардима. Главни адут Босне и Херцеговине је радна снага, а Град Приједор је мјесто у којем је обрада метала дио традиције. Свака пета кућа има неку своју малу радионицу, тако да су многи радници који дођу и затраже посао имали то искуство”, напомиње Кондић.

    “Будућност сектора метала је имати заједнички циљ, очување радних мјеста, да надолазеће генерације едукујемо формалним и неформалним путем, да улазе у ЦНЦ обраду, аутоматизацију производње, да ћемо остати конкурентни. Моја лична препорука инвеститорима. Ово је повољна атмосфера за улагање, имамо низ примјера овдје. Дођите, пробајте, мислим да има мјеста и простора да добијете квалитетан и јефтин производ који ће вам дати могућности да направите посао и имате партнере од повјерења”, закључује на крају разговора технички директор компаније “ЕДНА Металwоркинг”.

    Преузето: Диаспораинвест.ба

     

     

    Питајте нас