УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“ је у сарадњи са Бизнис центром бх. дијаспоре и предавачем Младеном Комарицом (БЕСТАР) успјешно испратио и трећу генерацију полазника Програма продаје и комуникација за предузетнике и предузетнице из малих и средњих предузећа. Резултат је то активности техничке подршке овог Пројекта којим се оснажују капацитети новорегистрованих компанија покренутих захваљујући улагању дијаспоре.

„Ово је трећа генерација Програма, те смо овог пута имали 19 полазника и полазница из 12 компанија из цијеле земље. Велика је ствар што смо, поштујући мјере здравствене заштите, овог пута имали прилику да кроз едукације прођемо уживо. Бизнис центар бх. дијаспоре је захвалан на повјерењу компаније које су се укључиле у ове активности, те видимо на реакцијама учесника и учесница да овакви програми доносе унапређење, како лично, тако и за компаније из којих долазе“, поручио је Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре.

Предавач Младен Комарица је истакао важност едукације предузетника и предузетница, посебно у сегментима приступа клијентима, интерне и екстерне комуникације, те свим корацима који су важни за успјешан рад у продаји и пословању.

„Увијек је задовољство радити са младим људима, предузетницима и предузетницама из малих и средњих предузећа која су раној фази развоја. У оквиру УСАИД-овог Програма продаје и комуникација сада можемо рећи да су кроз ове едукације прошли представници најмање 30 компанија, а оно што их свакако чини посебним јесте и та веза са бх. дијаспором, што је само искуство учинило посебним“, поручио је Комарица.

Кроз активности техничке подршке УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“ прошло је преко 140 компанија у посљедње четири године, а Пројекат и овог љета планира наставити са подршком кључним пословним савјетовањима и окупљањима попут Дана Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука, конференције Connecto, пословног скупа Reconnect у Сарајеву, Дана дијаспоре у Лопарама, а тренутно подржавају и Школу „Нови лидери Унско-санског кантона“ коју у Бихаћу реализује Привредна комора УСК.

„Поред љета које обећава са бројним великим догађајима, Бизнис центар бх. дијаспоре и УСАИД пројекат ‘Диаспора Инвест’ већ увелико реализују обуке у локалним заједницама за приступ и рад са дијаспорским инвеститорима. Имали смо одличан одзив у Пелагићеву и Градачцу, а већ почетком јула идемо у Брезу. Широм земље постоји воља за економским опоравком. Управо су активности УСАИД-овог пројекта ‘Диаспора Инвест’ некако ту подигле свијест јавности о улози коју дијаспора има данас у развоју Босне и Херцеговине“, закључио је Алијагић.