УСАИД пројекат “Диаспора Инвест” расписао је данас Позив за техничко-савјетодавну помоћ који се фокусира на мала и средња предузећа, не старија од 5 година, а која имају доказиве пословне везе са босанскохерцеговачком дијаспором (кроз сувласништво или пословно партнерство).

“Основни услов везе са члановима бх. дијаспоре значи да у сувласништву фирме или кроз пословно партнерство – уговор о сарадњи и посредовању постоји особа која припада бх. исељеничкој заједници. Тај услов испуњава свака особа која је провела најмање 3 године у посљедњих 5 година у иностранству. Мотивација за ову врсту критерија је управо охрабривање инвестиција из дијаспоре, што се јасно види из преко 150 примјера компанија које је УСАИД ‘Диаспора Инвест’ подржао у више од 4 године трајања пројекта”, поручују из УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”:

Кроз програме техничке подршке нуди се низ могућих облика сарадње са компанијама, а појашњавају и да инвеститори сами могу предложити неке додатне активности у складу са властитим потребама.

“Компанија може затражити различите облике техничке подршке, гдје немамо затворену листу могућих опција сарадње, али можемо описати на чему смо до сада радили с компанијама: ангажман консултаната на развоју пословања, подршка при увођењу међународних стандарда квалитете, потпора у маркетингу и промоцији, развој wеб-страница компанија, едукација запосленика у продаји, обуке за увођење нових пословних пракси, специфичних софтверских рјешења и слично”, додају из УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”.

Из пројекта су нагласили да је ријеч о посљедњем позиву за техничку подршку ове врсте у оквиру УСАИД пројекта “Диаспора Инвест”. С тим у вези, упућују јединице локалне самоуправе и све развојне агенције да мапирају потенцијалне кориснике и предоче им могућности које овај Позив нуди. Позив је отворен до 6.8.2021. године, а заинтересоване компаније му могу приступити попуњавањем формулара на линку: https://bit.ly/prijava-ta-upitnik

Преузето: ДиаспораИнвест