Протекла ноћ прошла је у знаку емотивног сусрета бројних Зеничана настањених на свим странама свијета, у склопу првог „Zenica Meet Up-а”.

Овај, итекако успјешан, састанак организован је у сарадњи и-платформе и Градске управе Зеница те је, захваљујући бројним конекцијама, на једном мјесту ујединио Зеничане, тренутно стациониране од Хрватске до далеке Канаде. Ипак, највећи број представника зеничке дијаспоре, а који су присуствовали синоћњем дружењу, дјелује у европским земљама попут Њемачке, Француске и Швајцарске, те управо у тим државама биљеже импресивне резултате.

Први „Zenica Meet Up”

Као што је претходно наглашено, овај сусрет организован је захваљујући успјешној сарадњи наше организације и зеничке Градске управе на чијем челу се налази градоначелник овог града, господин Фуад Касумовић.

Госпођа Маша Шкрбић, стручна сарадница за маркетинг, промоцију и инвестиције Града Зеница захвалила се представницима и-платформе на препознавању Града као локалног и стратешког партнера, говорила је о чињеници да Град Зеница већ дужи низ година, захваљујући развијеном Одјелу за дијаспору, посједује е – регистар који служи као својеврсна повезница Зеничана и Зеничанки настањених у иностранству, са својим градом, те додала да ће се ове године Манифестација „Дани дијаспоре“ уприличити у аугусту, у оквиру познатог зеничког фестивала „Zenica Summer Fest“.

Истовремено, учесницима овог догађаја обратио се и господин Кемо Сарач, помоћник министра у Министарству за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине који срчано подржава ове и сличне иницијативе, а чији је идејни творац и-платформа. Првобитно је упознао зеничку дијаспору са већ традиционалним „Meet Up“-има које организујемо, попут кладањског и живиничког, говорио је и о значају успјешне сарадње са још успјешнијим „дијаспорцима“, нагласивши да је до сада недовољно учињено на споменутом пољу, али да се захваљујући оваквим активностима наговјештава позитивнија будућност те истакао задовољство чињеницом да нам се на свим, па тако и на синоћњем, сусрету у све већем броју прикључују млади људи жељни прогреса својих родних градова.

На концу, прије него је препуштена ријеч зеничкој дијаспори, а због које смо се и окупили, учесницима се обратио и господин Алдин Вршкић испред и-платформе који је детаљно представио наше дјеловање, те најавио организацију сличних сусрета и у другим босанскохерцеговачким градовима.

 

Повратници у Зеницу

Иако се, према ријечима господина Сарача, о овој тематици, првенствено у медијима, недовољно говори, постоји одређен проценат особа које су један дио свог живота провеле ван граница Босне и Херцеговине, али су се, зарад љубави према домовини, вратиле на наше тло и овдје пишу успјешне приче. Таквих примјера у Зеници је много.

Зеничанка Дијана Муминовић од 1997. године студирала је и боравила у Сједињеним Америчким Државама, но никада се, барем емотивно, није успјела дистанцирати од своје земље и свог града. Много је размишљала како допринијети развоју Зенице, те је управо, захваљујући искуству стеченом у тој далекој земљи, првобитно у Зеници одржавала бројне радионице, у њу доводила познате Американце из свијета фотографије, те у коначници фотографисала избјеглице. Но, све наведено није било довољно, те ће се госпођа Муминовић 2018. године и коначно вратити у Зеницу, регистровати школу фотографије и захваљујући њој, на једном мјесту окупљати све добне генерације. Тренутно наведена школа фотографије финансијски зависи искључиво о локалним и страним грантовима. Иако се, како тврди Муминовић, радило о помало ризичној одлуци, ни најмање се није покајала.

А, на сличан начин размишљала је и млада Асја Кравић. Наиме, ова Зеничанка, тренутно запослена у приватној породичној компанији, добар дио свог живота провела је у европским метрополама. Завршивши основни студиј у Бечу, сели у Милано гдје стиче звање магистрице бизниса. Ипак, и госпођица Кравић одлучила се вратити у своју Зеницу у чији потенцијал несумњиво вјерује. „Користећи се успостављеним познанствима, али и чињеницом да већина младих особа говори барем један страни језик, засигурно можемо привући пажњу страних инвеститора“, додаје госпођица Кравић.

На концу, учесницима првог „Zenica Meet Up-а” обратио се и господин Хусеин Ашкраба, директор једне приватне компаније, која само у Зеници запошљава око двадесетак радника. Иако ова одлука није била једноставна, господин Ашкраба, заједно са својим упосленицима, полако је задобивао повјерење страних партнера, те је сада на ову причу изузетно поносан.

Учесници синоћњег сусрета изразили су задовољство присуством истом, али и нагласили да се итекако веселе идућем окупљању зеничке дијаспоре.

За мјесец дана, на истом мјесту, писат ћемо нове успјешне сторије, окупити још више успјешних представника зеничке дијаспоре и увезати их са, итекако успјешним, Зеничанима који и даље живе и раде у свом граду.

Преузето: i-platform.ch