Connecto конференција је извор знања и нових информација, казао нам је Ведран Шимуновић, извршни директор ИНТЕРА Технолошког парка Мостар

– Ове године Connecto конференција наставља мисију повезивања индустријских лидера, предузетника, инвеститора и стручњака из БиХ и дијаспоре те пружања платформе за сарадњу, размјену знања и идеја. Ова година доноси нову динамику у нашу конференцију. Фокус је на индустрији и производњи, гдје ћемо расправљати о различитим секторима, укључујући металургију, дрвну индустрију, производњу аутомобилских компоненти и многе друге. Говорници и панелисти на конференцији ће бити водећи стручњаци из ових индустрија који ће подијелити искуство и увиде о изазовима и могућностима у овим секторима.

 

ИНСПИРАЦИЈА

Морамо створити окружење које потиче инвестиције, иновације и пријенос знања

Посебан нагласак ставићемо на улогу дијаспоре БиХ у извозним стратегијама и привлачењу инвестиција. Кроз низ панела и расправа истраживаћемо начине на које се могу изградити јаче везе између домаћих произвођача и међународних тржишта, али и повезивање академског сектора и индустрије. Важан дио конференције биће и панел под називом Изазови раста, извоза и одрживости на међународном тржишту, гдје ће угледни директори из различитих сектора дискутовати о својим искуствима, изазовима и стратегијама, посебно истичући како се везе с дијаспором могу искористити за даљи раст. Ове године смо подржани од ГИЗ-а те ћемо представити и пројект под називом БООСТ.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ОКУПИТИ ЗАНИМЉИВЕ ГОВОРНИКЕ. КОЈИ СУ ТО НАЈЗАНИМЉИВИЈИ?

– Ове године Connecto конференција ће као и сваке године окупити импресиван скуп говорника који су лидери у својим подручјима. Сваки од њих доноси јединствену перспективу и богато искуство, а њихова предавања ће бити прилика за учење и инспирацију за све судионике. Без посебног издвајања панелиста можемо рећи како је један од најистакнутијих говорника релевантан за тему дијаспоре који ће се појавити на конференцији Kingsley Aikins, оснивач твртке Diaspora Matters.

Други значајан говорник релевантан за индустријску производњу и извоз је Иво Кларић, оснивач твртке Еагле Тецхнологиес. Кларић је примјер успјешног подузетника из БиХ који је успио изградити успјешно подузеће које све што произведе, скоро 100 посто извози.

Осим тога, конференција ће угостити низ стручњака, власника компанија, говорника и панелиста из различитих индустрија који ће подијелити увиде о најновијим трендовима и праксама. Ови говорници ће обухватити широк спектар релевантних тема кроз први панел под називом Изазови раста, извоза и одрживости на међународном тржишту, те други панел под називом Важност сарадње академске заједнице и индустрије.

НАЈАВЉЕНО ЈЕ ДА СЕ КОНФЕРЕНЦИЈА ОВЕ ГОДИНЕ ОРГАНИЗУЈЕ КРОЗ ПРОЈЕКТ БООСТ. О КАКВОМ ЈЕ ПРОЈЕКТУ РИЈЕЧ?

– Како је споменуто, конференција Connecto 2023. ове се године одржава у склопу пројекта БООСТ. БООСТ је иновативна иницијатива чија је сврха изградити мостове између академског сектора и малих и средњих предузећа. Идеја је потицати размјену знања и ресурса, омогућујући притом малим и средњим подузећима да се модернизирају, унаприједе и постану конкурентнија на тржишту.

Ова иницијатива такође има дубљу сврху. Кроз БООСТ, спајајући индустрију иновације и академску заједницу те на тај начин дижући иновативне капацитете домаћих предузећа биће лакше успоставити везе између домаћих предузећа и дијаспоре, чиме се отварају нови приступи глобалним тржиштима, ресурсима и приликама. Наша дијаспора је снажан извор знања, вјештина и могућности, а поглавито у индустријској производњи потребно је остварити конкурентност, а то се чини преко улагања у нове технологије и иновације.

У оквиру БООСТ-а, активирана је Иновацијска ваучер шема, која малим и средњим предузећима омогућује имплементацију услуга од академских институција и истраживачких центара. Осим тога, БООСТ игра кључну улогу у изградњи одрживе локалне економије, промовишући сарадњу између МСП-ова, академског сектора, а кроз промоцију на Connecto конференцији од овога може имати користи и наша дијаспора. На тај начин, потичемо стварање знанствено-иновацијске инфраструктуре која је од кључног значаја за дугорочни економски развој. Укратко, БООСТ ће на Connecto конференцији поред подршке објавити и позив за мала и средња подузећа да одаберу партнере из академског сектора за унапређење својих капацитета и за то ће имати могућност добити ваучере до 5.000 евра. Тако да је ово конкретан финанцијски елемент за јачање локалних подузетника и подузећа, потицање иновација и изградњу динамичне и конкурентне локалне економије која је способна одговорити на изазове сувременог глобалног тржишта.

МИСИЈА CONNECTO КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЈЕ ДА УКАЖЕ НА ПОТЕНЦИЈАЛЕ САРАДЊЕ БИХ СА ДИЈАСПОРОМ. КОЛИКО СТЕ ЗАДОВОЉНИ ДОСАДАШЊИМ РЕЗУЛТАТИМА?

– Не знам јесте ли свјесни тога, али, према релевантним изворима, БиХ има другу највећу дијаспору на свијету. Овај податак показује колико је велики потенцијал за сарадњу између БиХ и њене дијаспоре.

Када говоримо о досадашњим резултатима Connecto конференције, морам рећи да смо изузетно задовољни. Конференција је постала препознатљива платформа за повезивање домаћих и страних стручњака, пословних људи, академске заједнице и дијаспоре коју настојимо надограђивати сваке године занимљивим темама и успјешним говорницима који мотивишу на промјену. Наша мисија је увијек била да укажемо на потенцијале сарадње БиХ са дијаспором, а с обзиром на величину наше дијаспоре, могућности су заиста огромне.

Сваке године видимо велики број судионика, како из БиХ, тако и из дијаспоре. То нам показује да постоји велики интерес за ову врсту сурадње и да су људи препознали вриједност коју Connecto пружа иако су ефекти често видљиви тек након неколико година. Међутим, свјесни смо да увијек постоји простор за побољшање и да је потребно континуирано радити на јачању веза између БиХ и њене дијаспоре. Пуно би нам помогла нека врста значајније институционалне подршке како би свој рад на анимирању дијаспоре могли радити читаве године, а не само кроз Connecto па можда ово може бити и позив да се за ову ставку и од државе одвоје нека средства. Наша визија је и даље да Connecto конференција постане централно мјесто за размјену идеја, знања и искустава између домаћих и стручњака из дијаспоре те да се на тај начин допринесе даљем развоју наше земље и од тога нећемо одустати.

KINGSLEY AIKINS ЋЕ, КАКО СТЕ НАЈАВИЛИ, НА ИРСКОМ ПРИМЈЕРУ ПОКАЗАТИ КОЛИКО ЈЕ ДИЈАСПОРА МОЋАН АДУТ У РАЗВОЈУ МАТИЧНЕ ЗЕМЉЕ. ДА ЛИ СМО МИ СВЈЕСНИ ТОГ АДУТА?

– Kingsley Aikins, признати стручњак за дијаспору и њен утјецај на развој матичних земаља, бит ће један од кључних говорника на нашој конференцији. Његово искуство и знање о ирском моделу сарадње с дијаспором пружиће нам драгоцјен увид у то како можемо искористити потенцијал наше дијаспоре.

Свјесни смо да је дијаспора моћан адут у развоју БиХ. Наша дијаспора је велика, образована и успјешна, но често незаинтересована за улагање. Они су наш мост према свијету, наша веза с глобалним тржиштима, изворима финанцирања, знањем и иновацијама, но потребно је да и они и ми будемо свјесни тога те да направимо суставан приступ у повезивању и укључивању дијаспоре у локалне екосуставе. Међутим, да бисмо искористили овај адут, морамо створити окружење које потиче сарадњу и омогућава нашој дијаспори да се укључи у развој наше земље, што ми увелико чинимо у ИНТЕРА Технолошком парку.

Connecto 2023. пружа јединствену прилику дијаспори и локалним компанијама да се укључе, подијеле идеје и допринесу даљњем развоју индустрије у БиХ

Кингслеy Аикинс ће нам показати и научити нас како је Ирска успјела искористити дијаспору за развој земље, јер он је један од најзаслужнијих за Ирски демографски преокрет који се догодио 90-их година двадесетог стољећа. Вјерујем да ћемо из његовог предавања извући драгоцјене лекције на који начин можемо и ми преокренути одљев мозгова и преокренути одласке у доласке.

Увјерен сам да имамо све што је потребно да искористимо нашу дијаспору за развој БиХ. Имамо људе, знање, вољу и енергију. Сада је на нама да то претворимо у акцију. На крају крајева, једино стварањем нових фирми и креирањем економских увјета за нормалан живот бит ће нам свима добро.

МОСТАР КРАЈЕМ ЈУЛА ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР ОКУПЉАЊА ДОМАЋИХ, АЛИ И ИНОЗЕМНИХ СТРУЧЊАКА, ПОСЛОВНИХ ЉУДИ, ЉУДИ ИЗ АКАДЕМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, СВИ ГОВОРЕ О ЗНАЧАЈУ ДИЈАСПОРЕ, АЛИ ПОДУЗИМАЈУ ЛИ СЕ НЕКИ КОНКРЕТНИ КОРАЦИ?

– Тако је. Мостар већ традиционално крајем српња постаје средишње мјесто окупљања домаћих и страних стручњака, пословних људи и академске заједнице. Сви они препознају значај дијаспоре, али је кључно питање како претворити ту свијест у конкретне кораке. Слажем се како БиХ, унаточ свом богатом потенцијалу, још није у потпуности искористила своју дијаспору. Национална и политичка сложеност наше земље често су препрека у остваривању тог потенцијала. Често чујемо да је БиХ земља неискориштених потенцијала, али вјерујем да то не мора бити наша судбина.

Као што сте споменули, примјер Ирске показује да је могуће искористити дијаспору за развој матичне земље унаточ свим изазовима. Такођер, наша позиција у срцу Еуропе, на раскрижју различитих култура, даје нам јединствену прилику да искористимо најбоље од свих култура и створимо нешто посебно. Међународне организације попут ГИЗ-а и УСАИД-а, посебно кроз програм Диаспора Инвест, већ су направиле значајан посао у повезивању БиХ с дијаспором, а волио бих видјети и конкретне државне програме на том пољу.

НОВЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

Међутим, потребно је још више напора на свим нивоима – од владе до приватног сектора – како би се ојачале везе с дијаспором и створиле конкретне прилике за сарадњу. Connecto конференција је један од начина ИНТЕРА Технолошког парка на који настојимо потакнути те напоре.

ШТА БИСТЕ НА КРАЈУ ПОРУЧИЛИ ОНИМА КОЈИ РАЗМИШЉАЈУ ДА ЛИ ДА ДОЂУ НА CONNECTO? ЗАШТО ГА НЕ БИ ТРЕБАЛИ ЗАОБИЋИ?

– Connecto је јединствена прилика коју не бисте требали пропустити ако размишљате о пословним могућностима генерално, а не бисте га требали заобићи јер:

Прво, Connecto је мјесто сусрета с врхунским стручњацима и успјешним подузетницима из различитих подручја. Конференцијски дио програма доноси приче, искуства и размишљања еминентних људи, како из БиХ, тако и из дијаспоре. Ови инспиративни говорници својим примјерима дјеловања и успјеха могу вас мотивирати, пружити нове перспективе и идеје за развој вашег пословања. Њихова искуства показују да је могуће остварити успјех и постићи резултате чак и у изазовним околностима.

 

Друго, Connecto је прилика за повезивање с подузетницима из БиХ и дијаспоре преко б2б састанака који су подржани и креирани у сурадњи са Европском подузетничком мрежом која је кључни инструмент Европске стратегије за подстицај економског развоја и за отварање нових радних мјеста.

Треће, Connecto је извор знања и нових информација. На крају, Connecto је мјесто гдје се рађају нове идеје, пројекти и сарадње.

Преузето: Ослобођење