У  просторијама Босанске куће одржан је Семинар учитеља и координатора БХ допунских школа у Великој Британији, којем су поред просвјетних радника и координатора, присуствовали и дугогодишњи волонтери при бх. допунским школама. Семинар је отворио Заим Пашић, предсједник БХ УК Нетворка, а предсједавао Сабит Јакуповић.

Семинар је од изузетне важности за бх. допунско образовање на Острву, гдје учесници имају прилику међусобно размијенити искуства, истаћи проблеме са којима се сусрећу и дати приједлоге за унапрјеђење допунске наставе.

Учеснике Семинара су поздравили представници Амбасаде Босне и Херцеговине у Великој Британији, Амбасадор Вања Филиповић и Биљана Лучић, први секретар. Амбасадор Филиповић се захвалио на добродошлици и придружио се мишљењу присутних о важности очувања нашег језика и културног идентитета од заборава. Истакао је вољу за бољом сарадњом између Амбасаде и БХ УК Нетворка, те обећао да ће у наредном период посјетити све бх. допунске школе у Великој Британији.

Семинару су присуствовали: Алмин Казић, Арнела Пашић, Семира Јакуповић, Мехо Јакуповић, Азра Башић, Емир Болић, Садија Муминовић, Белма Мухамедагић, Сабит Јакуповић, Заим Пашић, Фејзи Јахај, Ферид Кеврић и Ремзудин Алихоџић.

Учитељи и координатори су овом приликом представили рад својих школа и материјалне потешкоће са којима се сусрећу БХ допунске школе у Великој Британији. Најчешћи проблеми са којима се суочавају допунске школе јесу  проналажење нових фондова те изнајмљивање и плаћање просторија за одржавање наставе. Такођер, указано је на све већи број дјеце која у кругу своје породице више говоре енглески језик, те је неопходно укључити више младих у рад бх. допунског образовања. Сви су се сложили да постојећи наставни план и програм треба прилагодити ученицима, будући да се ради о дјеци која су рођена у Великој Британији, и да се у учионицама налазе дјеца различитих узраста.

Присутни су истакли чињеницу да се виде мали помаци у помоћи надлежних институција за организовање допунске наставе, доставом уџбеника из Културне и друштвене хисторије БиХ од И до ИВ разеда. Истакнуто је да БХ допунске школе у Великој Британији раде при бх. асоцијацијама и вјерским заједницама и нису укључене у редовне школе, него опстају захваљујући изузетним напорима волонтера и ентузијаста више од двадесет година што је за сваку похвалу.

Опћепознато је да је крајем деведесетих година постојало 11 допунских школа које су радиле под покровитељством БХ УК Нетворка, а сада их је само пет активно, с тим да се тренутно ради на отварању БХ допунске школе у Манчестеру. Нажалост, са радом су престале школе у Лутону, Девсбуру, Гуилдфорду, Хилу и Окендону.

Закључено је да Допунске школе дају изузетан допринос очувању културног и националног идентитета како кроз редовну наставу, тако и кроз организовање прослава Дана државности БиХ, Дана независности БиХ, комеморације Сребренице, скупове школа у ВБ и слично.

У циљу бољег упознавања наше дјеце која живе широм Велике Британије, школе треба да се узајамно посјећују када год постоји могућност за то, те организују заједничку наставу. Ипак су младе генерације те које имају огроман потенцијал те су битне у очувању континуитета наших допунских школа.

 

Извор Босниа УК Нетwорк