У организацији Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССД БиХ) у периоду од 03. до 05 маја на Влашићу одржат ће се 19. по реду Свјетско првенство дијаспоре БиХ у малом фудбалу – футсалу.

Планирано је да сви мечеви буду одиграни у суботу 04. маја 2024. године у спортској дворани хотела „Сунце“, док ће ждријебање бити у петак 03. маја у 18,00 сати у поменутом хотелу.

Према ријечима предсједника Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине Хасана Шеховића, све екипе ће имати обезбијеђен дочек на аеродрому у Сарајеву и превоз до Влашића на дан 03. маја 2024. године, при доласку, као и 05. маја 2024. године, при одласку, под условом да екипа која буде захтијевала дочек и превоз, долази и одлази групно, а не појединачно.

Свјетска првенство бх. дијаспоре у футсалу су најмасовнији облик окупљања младих из Босне и Херцеговине или поријеклом из Босне и Херцеговине који живе у дијаспори. Прво првенство је било организıвано у Линзу у Аустрији, а након тога, првенства се одржавају сваке године у другој земљи, окупљају се млади из 16 држава свијета на принципу једна земља једна екипа.

Осим у Линцу првенства су била организована у Антверпену (Белгија), Минхену (Њемачка), Бирмингему (Велика Британија), Луксембургу, Великој Кладуши (БиХ), у мјесту Биелле у Италији, а част да буде домаћин 10. СП припала је Савезу бх. удружења у Шведској и граду Вестерасу. Послије Шведске домаћини су били Љубљана (Словенија), Хобро (Данска), Пиаценца (Италија), Ротердам (Холандија), Осло (Норвешка) и два пута град Измир у Турској. Свјетско првенство 2023. године одржано је у Сарајеву.

Иначе, домаћини свјетских првенстава су чланице Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине које организују прихват екипа, пехаре, медаље и награде за најуспјесније, а свакако да је увијек побједник Босна и Херцеговина и љубав према домовини.