Бањалучанин Намик Хрле, једини је Босанац који носи престижну титулу IBM Феллоw коју носе и неки добитници Нобелове и Турингове награде. Титула IBM Феллоw је највиши степен у ИБМ техничкој каријери. То је титула коју компанија ИБМ додјељује својим најинвентивнијим експертима. У 100-годишњој хисторији ИБМ-а само је 267 појединаца добило ту титулу. Овај истакнути ИБМ изумитељ, свјетске репутације са 76 објављених патената, бројним изванредним техничким достигнућима, ауторским признањима и корпорацијским наградама, данас је потпредјседник развоја у ИБМ-овом одјелу за податке и умјетну интелигенцију

Иначе, Намик Хрле  рођен је у Бањалуци гдје је завршио основну и средњу школу. Након студија математике и информатике на Свеучилишту у Загребу започео је своју каријеру у Сиднеју у Аустралији, прије него што се настанио у Боблингену, гдје се службено придружио ИБМ-у 1998. године.

На изборној Скупштини Академије наука и умјетности Босне и Херцеговин крајем 2022. године изабран је за иностраног члана.

Како каже, квалитетно образовање је основа свега, не само знање које се стиче у школи и на универзитету, него и стварање мотивације за даље учење и усавршавање које никада не треба престати.

Потребно је, истче, бити отворен према новим сазнањима, прихватити чињеницу да се ствари брзо мијењају и у складу с тим, учити, учити и константно учити.

Жеља му је, истиче, да своја искуства подијели с младима у Босни и Херцеговини.