Рад допунских школа Босне и Херцеговине у Савезној Републици Њемачкој у доба пандемије због коронавируса и активности до краја ове школске године, били су главна тема састанка руководства Савеза допунских школа БиХ који је одржан у уторак, 16. фебруара 2021. године.

Због мјера предострожности и забране окупљања већег броја грађана састанак је одржан онлине, а како су истакли његови учесници, пандемија коронавируса закључала је или умањила већину активности клубова, удружења и других асоцијација грађана БиХ у овој држави. У најгорем положају су културно-умјетничка друштва чије су активности, због мјера ограничења и немогућности састајана и вјежбања практично “на леду”, нема традиционалних манифестација и окупљања, а пандемија је увелико отежала и рад босанских допунских школа.

Због мјера забране одржавања наставе у школским учионицама, у већини одјељења приступило се онлине настави, док она одјељења у којима то није изводиво чекају школско звоно и боље дане – отварање школа које се ускоро најављује, у већини њемачких покрајина.

На састанку је исказана захвалност и похвале свима онима који се ангажују на раду са дјецом и на очувању матерњег језика међу дјецом и младима у Њемачкој и широм босанскохерцеговачке дијаспоре, посебно наставницима/наставницама, координаторима у допунским школама БиХ и родитељима дјеце који схватају значај очувања матерњег језика, а упућен је и апел свим активистима Савеза и босанских допунских школа за додатно ангажовање како би се у постојећој ситуацији сачувала одјељења у којима се изводи допунска настава на босанском језику и интерес родитеља и дјеце за истом.

Чланови руководства Савеза усвојили су и план рада до краја ове школске године. Између осталог, Савез ће у марту 2021. године, са Удружењем “Откриј босански” из Беча организовати семинар: Стручно усавршавање наставника матерњег језика (босанског језика) у СР Њемачкој, ускоро ће расписати традиционални годишњи конкурс за најбоље литерарне и ликовне радове ученика, а уколико то прилике буду дозвољавале организоват ће и традиционалне сусрете допунских школа БиХ.

– Нама је најважније здравље дјеце и грађана и због тога ћемо и даље поштовати све прописане мјере заштите против коронавируса које доносе власти ове земље, земље која нам даје могућност и помаже у нашим активностима. А да би опстали као народи и сачували везе са домовином – Босном и Херцеговином, ма гдје у свијету живјели, наша морална обавеза је да сачувамо свој матерњи босански језик, обичаје и културу.

Један од начина за то су и допунске школе БиХ у свијету на матерњем језику и културне дјелатности бх. асоцијација које ћемо, у оквиру својих могућности, наставити подржавати, закључак је са јучерашњег састанка руководства Савеза допунских школа Босне и Херцеговине.