БОСАНСКИ БИСЕРИ У ДИЈАСПОРИ: Мр. Ахмет Спахић (28), оснивач и предсједник „Пангеа-Нетзwерк мреже“, највеће удруге на њемачком говорном подручју, за пословање, образовање и академију, те умрежавање људи и потенцијала из БиХ, Њемачке, Аустрије и Швицарске

Постали су чинилачки фактор не само у Њемачкој, и не само у БиХ. И то са својим брзим интервенцијама, стручном приступу, аргументима, понуђеним рјешењима… У кратком времену имали су неколико запажених и успјелих интервенција. Износимо само двије свјеже. На све свјетски релевантне адресе, а понајприје на име Франка-Wалтера Стеинмеиера, предсједника Њемачке, упутили протестну ноту најаве додијеле највишег њемачког признања израелском повјесничару Гидеону Графу за заслуге на изучавању холокауста. Та особа је негатор геноцида у Сребреници. Њиховом интервенцијом додјела је обустављена. Још једну јавну реакцију су имали ових дана. Упућена је предсједницима нове владајуће коалиције у Њемачкој, али и самом канцелару. Тиче се ангажмана ове велесиле у нашој БиХ, гдје инсистирају на јачем и јаснијем приступу код рјешавања кризе и подршке сувереној, јединственој и цјеловитој држави, као и рјешавању двојног држављанства.

Ко је та и шта је та Пангеа-Нетзwерк мрежа? Ко је на челу те удруге?

  • Главни фокус Пангеа-мреже је умрежавање људи босанскохерцеговачког поријекла с циљем преношења образовних могућности и професионалних перспектива.
  • Дигитализација, образовање, култура, политика, туризам – пет темеља рада Мреже
  • Мрежа повезује више од 150 професионалаца, академика и студената из широког спектра свеучилишних звања у Њемачкој, Аустрији и Швицарској
  • Мрежа гради мостове на политичкој, економској и културној разини између Њемачке и Босне и Херцеговине
  • Пангеа-мрежа, осим централне базе у Дüсселдорфу, има своја заступништва у Франфурту, Мüнцхену, Стуттгарту и Берлину
  • Мрежа дјелује као снажни заговорник еуропске перспективе Босне и Херцеговине, као будуће пуноправне чланице Еуропске Уније
  • Рад Удружења базиран је на четири компоненте: студиј, бизнис, менторство и размјена
  • Број компанија основаних од стране бх. дијаспоре прелази бројку од 10.000
  • Недавно почео излазити и Магазин “Пангеа”, чији је садржај доступан на њемачком и босанском језику, а који промовира успјешне приче и особе у дијаспори

Требало је да протекну године и десетљећа да би босанскохерцеговачка Власт и наша дипломација схватили и прихватили дијаспору као огромни потенцијал који се не може игнорирати. Наши моћници у власти и партијама, дијаспори су углавном „натурали“ задатке: „шаљи паре“ и гласај. У посљедње вријеме однос се мијења набоље. Томе велике заслуге припадају Пангеа-мрежи и њеном предсједнику.

Ко је на челу ове све моћније и све познатије Пангеа-мреже? То је Ахмет Спахић! Тек му је 28 година, а иза њега импресивни резултати . И то не на једном пољу дјеловања. Читава лепеза је ту. Магистар је знаности индустријског инжењерства специјализиран за дизајн дигиталних услуга и подузетништво. Већ као студент истицао се изванредним организацијским способностима, иновацијама, пројектима… Његово искуство на стратешким, пословним, пројектантским, управљачким, савјетодавним и другим пословима, огромно је. Ход ка успјешности кренуо је с почетком студирања, 2014. године. Провео је интерно истраживање тржишта за ТхyссенКрупп Стеел Еуропе. Иновацијски приступ истраживања и резултати, узрок су његовог именовања крајем 2014. за савјетника управљања студентима оптимизације процеса у производњи у Хеин Лехманн ГмбХ корпорацији. А онда, из године у годину, пењао се, степеницу по степеницу, на високе позиције у области аутомобилске индустрије, докапитализације, производње, логистике…

Спахић је тренутно у Сиеменсу, твртки свјетског гласа, у Сектору за дигиталну индустрију, процесне погоне и аутоматизацију. Иначе, још 2015. године у Дуисбургу га професори и колеге бирају за предсједника Савјетовања за студентски менаџмент WИП – Знаност у пракси. За изванредне резултате добива Стипендија Деутсцхландстифтунг Интегратион, под директним покровитељством канцеларке Ангеле Меркел. Оснивач је Мреже за каријеру стипендиста е-феллоwс.нет и МцКинсеyев програма из прве руке.

Успоредо са стручним и научним напредовањем, Спахић амбициозно, а веома успјешно, остварује стратешке циљеве везане за Босанце и Херцеговце с њемачког говорног подручја, али и за Босну и Херцеговину и њене житеље у њој. Овај феноменални Босанац, рођен у Амману, држава Јордан, на овај дуњалук дошао је 15. јуна 1993. Родитељи му, када је имао годину дана, пресељавају у Дуисбург, њемачки град челика, у којем је и највећа свјетска копнена лука. Ту се школује, завршава гимназију и факултет „Индустриал Енгинееринг“ на Универзитету Дуисбург-Ессен. За вријеме студирања шест мјесеци провео је у Малезији на Националном универзитету УКМ-у.

Ријећи др.Бисере Турковић, шефице бх дипломатије, на манифестацији одржаној у поводу обиљежавања Дана државности БиХ у Берлину, казују довољно о величини имена Ахмет Спахић: „Мирно бих „заспала“ заувијек када бих знала да имамо још оваквих 9, као Спахић, јер бих знала да је наша домовина у сигурним рукама“.

Иначе, „Пангеа-Нетзwер – њемачко-босанска мрежа за посао, образовање и академију, највећа је удруга те врсте у њемачком говорном подручју. Повезује преко 150 успјешних професионалаца, академика и студената из широког спектра свеучилишних знања у Њемачкој, Аустрији и Швицарској. Главни фокус јој је умрежавању људи босанског поријекла с циљем преношења образовних могућности и професионалних перспектива. Мрежа такођер служи као градитељ мостова између Босне и Херцеговине и Њемачке, Аустрије и Швицарске у политичком, културном и господарском смислу. У исто вријеме, мрежа дјелује и као снажни заговорник еуропске перспективе Босне и Херцеговине, као будуће пуноправне чланице Еуропске уније.

Досадашњи покушаји на умножавању дијаспоре били су неуспјешни или кратко трајали. Међутим, приступ Пангеа-мреже на плуралистичким, толерантним и интегрирајућим основама пун је погодак. И то не само умрежавање дијаспоре међусобно, него и повезивање на просторима наше нам државе БиХ.

Фасцинантно, а мало знано, јесте и то да су само на њемачком простору људи бх-поријекла основали преко 10 хиљада компанија. Повезивање тих компанија и њених ресурса с институцијама и привредницима у БиХ било би од стратешког значаја не само за те људе него и државе. А управо у Пангеа-мрежи дјелују на том плану у четири пројектне групе: за студиј, бизнис, менторство и размјену.

Недавно је ова Мрежа покренула и издавање часописа „Пангеа“ за босанскохерцеговачку дијаспору, путем којег ће најрелевантније информације бити презентиране јавности из свих сфера дјеловања и живљења. Садржај тог Магазина доступан је како на њемачком, тако и на босанском језику. Осим повезивања потенцијалних могућности Њемачке и Босне и Херцеговине, чари наше домовине биће у том часопису на један другачији и примамљив начин „осликане“.

Крајњи циљ Пангеа-мреже јесте умрежена дијаспора, која је покретач свих промјена на боље. Зато, појединцима, организацијама, институцијама, удружењима… у дијаспори и БиХ… позив како би се неисцрпне могућности што боље искористиле за бољитак, како појединаца, тако и компанија и држава…

Ферхат КОРАЈАЦ

Преузето: БХДИнфодеск