Професорица музичког бизниса, електронске музике и композиције, и звука за филм, и ове године је добитница награде АСЦАП ПЛУС

Свјетлана Буквић, Сарајка која живи и ради у Неw Yорку, добитница је овогодишње награде АСЦАП ПЛУС, коју додјељује Америчко удружење композитора, аутора и издавача (АСЦАП). Ова награда, којом је Буквић награђена и у 2020. години, додјељује се члановима удружења чија су дјела изведена у неистраженим медијима и чији каталози имају престижну вриједности.

Наиме, Свјетланина прича започела је у Сарајеву гдје је студирала и дипломирала композицију и музикологију на Музичкој академији. У потрази за факултетима који су пружали могућност спајања старог са новим, аплицирала је и примљена је на њујоршки универзитет Rensselaer Polytechnic, који је тада успостављао први програм у Америци за мултимедијалну умјетност. Скупу школарину платио је универзитет, а Свјетлана није одустала од одласка упркос рату.

Прошавши вратоломан пут, Свјетлана је коначно стигла на дестинацију о којој је сањала – New York City. Студиј је завршила у року, била је међу најбољим студентима и радила је са најбољим умјетницима у НY-у. Данас је запослена на њујоршком универзитету, гдје предаје музички бизнис, електронску музику и композицију, и звук за филм.

Од своје домовине није одустала, напротив. Мишљења је како успјешни стручњаци поријеклом из Босне и Херцеговине, а који живе широм свијета (каквих је много), знање требају донијети у домовину. Тако и она успоставља сарадње између музичких институција у Неw Yорку и БиХ, како би допринијела квалитети и развоју ове бранше у нашој држави. С обзиром да је чланица Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (БХАААС), у организацији овог удружења посјетит ће Сарајево у јуну 2022. године с намјером припремања културног програма.

Преузето: МојаБиХ