Проф. др. Алмир Смајић, носилац доктората из методике математике и природних наука, професор на Универзитету Монтевало у Алабами, САД, био је ангажован на Филозофском факултету Универзитета у Тузли у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д) – пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Током свог ангажмана на Филозофском факултету, др. Смајић је реализовао предавања у области методике математике са студентима свих студијских година Одсјека за разредну наставу и Одсјека за предшколски одгој и образовање с акцентом на стратегије које ће допринијети бољем разумијевању математике, те обавио консултације са студентима упутивши их на релевантну литературу из ове занимљиве области. Предавањима је присуствовало више од 70 студента, будућих учитеља,наставника, професора и одгојитеља.

Циљ др. Смајића је да кроз овај свој ангажман упути будући наставни кадар који се школује на Филозофском факултету у Тузли у методе и стратегије које ће допринијети да ученици боље разумију математику и да је примијене у свакодневници у њиховим будућим професијама и каријерама. Др. Смајић сматра да је битно да будући стручњаци и педагози искусе интеграцију математике, природних и друштвених наука као алате у апликацији истих. Нове методе које се примјењују у технологији и методици у америчким организацијама ”Alabama Math, Science and Technology Initiative” (AMSTI) и “Population Education” (POPED) стварају слику интеграције ових предмета. Алмир је члан обје организације и своје знање је радо подијелио са студентима у Тузли.

Др. Смајић је рођен у Тузли гдје је погађао Средњу електротехничку школи и играо кошарку за тадашњег јуниорског првака бивше Југославије Слободу Диту. Као члан босанскохерцеговачке кошаркашке јуниорске репрезентације 1993. године је завршио средњу школу у Баррингтону, Чикаго, а потом и Факултет математике на Фреед-Хардеман Универзитету у Тенесију гдје је успјешно играо колеџ кошарку. Послије завршеног факултета, професионално се бавио кошарком у БиХ, Пољској и Уједињеним Арапским Емиратима, али се због повреде престао активно бавити кошарком. Потом се посвећује наставку школовања – стицању степена магистра и доктора наука, али и улози тренера и промоцији и представљању кошарке и кошаркаша. Од 2010.године ради као професор на Монтевало Универзитету у Алабами, САД, и као кошаркашки менаџер који представља 12 страних кошаркаша у САД.