Дана 29. фебруара 2020. године уприличена је прослава Дана независности Босне и Херцеговине у Шведској у организацији АПУ-мреже Штокхолм. Догађају је присуствовала амбасадорица Елвира Дилберовић новоименована Амбасадорица Босне и Херцеговине у Краљевини Шведској, која се  обратила скупу и том приликом поздравила организатора скупа и госте вечери те нагласила важност босанскохерцеговачког исељеништва у будућем њеном раду, као и улога Амбасаде која мора бити истакнутија него што је била раније. Амбсадорица Дилберовић понудила је сурадњу свима онима који се желе повезати с Босном и Херцеговином у подручју привредних и других активности, јачајући тиме повезаност са домовином.

Током вечери  најуспјешнији босанскохерцеговачки пословни људи презентирали су своја искуства  у Шведској, Џенита Абаза, градоначелница града Калмара који спада у најстарије и најљепши град у Шведској, политиком се почела бавити 1999. године када је успјела организирати путовање у Босну и Херцеговину за шведске политичаре и групу Босанаца.

Санела Ибровић, школовала се на Универзитету Цхалмерс у Гeтеборгу  један од директорица инжињеринага  Волво Kарс и директно је одговорна за глобалну организацију која укључује више од 600 инжињера. Гоп. Санела и Џенита су истакле своју улогу мајки као најважнији сегмет у свом животу.

Скуп је поздравио  и предсједник АПУ мреже Дарко Кршек, који je истакао значај обиљежавања 1. марта и улоге младих у раду АПУ мреже. У разговору с гостима Фикрет Хоџи, водитељ, писац и подузетник је у свом излагању нагласио да би грађани Сребренице својим радом требали доказати да је у Сребреници могућа перспектива за живота, јер он у својој фирми запошљава људе из Сребренице, а један од најпродаванијих производа његове комапније на босанскохерцеговачком тржишту су смрзнуте малине и купине.

Глумац, сценарист Зенит Џозић евоцирао је успомене на почетак свог рада с бендом „Забрањено пушење“ као и почетак емитирања култних епизода „Топ листа надреалиста“. Скупу је присуствовала гошћа из Шведске, Kристина Доктаре, добитница Нобелове награде која се доказала као велика пријатељ Босне и Херцеговине.

На крају вечери представник компаније “Plivit Trade fam Gogalić” представио је рад компаније која је најуспјешнија у продаји асортимана домаћих прехрамбених производа из Босне и Херцеговине на тржиштима Шведске и Западне Еуропе, који је дуги низ година главни спонзор вечери прославе независности.

Свечаност се завршила  музичким програмом с познатим мелодијама са наших простора.

 

Извор: Амбасада БиХ у Шведској