Висока школа еМПИРИЦА и УНДП БиХ потписали су уговор о реализацији пројекта „ИЦТ Бизнис Иновација Центар еМПИРИЦА – ИЦТ БИЦеМПИРИЦА“, који се реализује у оквиру пројекта Дијаспора за развој (Д4Д).  Дијаспора за развој (Д4Д) је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Реализацијом пројекта ИЦТ БИЦеМПИРИЦА, који подразумијева интензиван ангажман двојице врхунских ИЦТ стручњака – др. Едхема Чустовића (La Trobe University Melbourne, Australia) и мр.сц. Александра Мастиловића (Универзитет у Новом Саду), за циљ се поставља креирање афирмативног образовно-пословног окружења кроз оснивање и рад ИЦТ пословно-иновацијског центра на Високој школи еМПИРИЦА у Брчком и Тузли, који ће пружати студентима и младим подузетницима материјалне ресурсе, опрему и подршку кроз програм менторства и тренинга, с циљем стварања и убрзавања развоја нових компанија базираних на иновативним идејама.

Кроз овај центар студенти и млади подузетници ће добити надоградњу знања из области технике и технологије, односно конкретних тема које су актуелне у свијету, и кроз то унаприједити знања и вјештине стечене кроз формално образовање, али ће добити и неформално образовање које није обухваћено формалним оквиром, те подршку у стицању других вјештина неопходних за успјешно самозапошљавање и креирање радних мјеста базираних на сопственим вјештинама.

Циљна група пројекта су ИЦТ студенти и будући млади подузетници – њих 22, са израженом компонентом креативности и стручних перформанси, који имају идеје за пословни подухват из области ИЦТ. Главне активности у склопу пројекта обухватају техничке тренинге, обуку у области припреме бизнис плана, тренинге у области израде маркетинг плана и промоције рјешења на тржишту, обуку за наступ пред инвеститорима, уз обезбијеђено континуирано менторство, набавку потребне ИЦТ опреме и обезбијеђен простора за рад.

Овим пројектом отворити ће се 2 нова радна мјеста кроз запошљавање младих стручњака на Високој школи еМПИРИЦА, створити услови за инкубирање 2 старт-уп компаније и пружити могућност самозапошљавања за учеснике програма (њих 22) кроз едукацију и бесплатно кориштење ресурса пословно-иновацијског центра на годину дана током трајања пројекта.

Позив студентима за пријаву на пројекат биће објављен на еЦампус систему Високе школе еМПИРИЦА.

Видео презентацију можете погледати овдје: https://www.youtube.com/watch?v=1ee-OBS5ot8&feature=youtu.be