Скретање са Мостарског раскршћа у Бињежеву, на паркингу нас дочекује Есад Чекић, машински инжењер. Његов цијели радни вијек се везује за производњу клима комора и измјењивача топлоте. Након што је пријератни гигант Униклима приватизиран, Чекићу се пружила прилика да у оде у Словенију на додатну едукацију.

Његову причу дијеле бројни Босанци и Херцеговци који су у постратном периоду потражили запослење вани, заједно са свим изазовима транзиције и приватизације.

„Како је код нас током рата и у послијератним годинама стало све, морали смо ићи на оспосбљавање. Технологија се мијења сваког дана, замислите шта за машинца значи свака пауза у раду. У Словенији сам показао спремност да радим и учим, због чега су ме задржали, па сам умјесто тренинга и едукације, на крају остао радити тамо. Вратио сам се због породице, те сам наставио посао као “key account” менаџер у Униклими. Некад 2017. је затворена производња измјењивача топлоте у БиХ, радници су завршили на бироу. Све је био шок за нас који смо годинама у том послу,“ препричава Чекић.

Једно вријеме је радио у другој локалној компанији гдје је успио инплементирати систем ефикасне организације рада која и данас у тој локалној компаније успјешно функционише. Крајем 2018. компанија која је пребацила технологију за производњу ламелних измјењивача топлоте из Униклиме одлучује да фокус ставе на производњи клима комора. Због тога је технологију рада на измјењивачима топлоте понудила на продају. Есад је био одлучан преузети овај дио посла, те је уз добар приједлог и план, препознат као партнер, упркос мањку капитала.

„Када смо добили позитиван одговор, тек је тада кренуо прави изазов. Имао сам нешто уштеђевине, супруга и ја смо узели потрошачке кредите, посудили смо од људи, успјели смо скупити новац и купити технологију. Скупио сам људе које сам знао, рекао им да у овом послу не могу сам. Од шпедитера, дистрибутера и скупити раднике. Моје је било да купим машине и донесем посао. Већина радника су људи са којима сам радио прије, били су већином на бироу. Ми смо за двије седмице склопили машине, одмах смо били спремни да радимо, да примамо наруџбе како бисмо кренули. Почели смо радити од Нове године, у априлу смо већ имали први извоз. Радили смо ноћне смјене, на минусима, да бисмо задовољили рокове,“ додаје Чекић.

Данас његова компанија, IMP Coils, има десет запослених те кооперанте из цијеле БиХ. Радници га доживљавају као првог међу колегама, због чега, упркос тешком послу, посао иде напријед.

„Добар однос са радницима смо пренијели и на поштен и коректан однос с клијентима. Ту је и кључ нашег опстанка на тржишту, а затим и напредовања. Људи са којима сам прије радио, из земље и регије, радили су с нама на повјерење. Били су спремни платити авансно, јер је најтеже било доћи до основног капитала за реализацију послова. Имали смо осцилација, некад добијеш наруџбу, а немаш новац за материјал. Онда смо давали попусте, како бисмо осигурали наруџбе. И тако смо направили оне прве, најважније кораке,“ препричава Есад.

Период осигурања покрића за иницијална улагања је сада иза њих, а IMP Coils измјењиваче топлоте шаље широм свијета. „Наши измјењивачи су данас у Мексику. Преко компаније из Шведске које раде клима коморе дошли смо до тржишта, јер смо ми њихов производ надопунили нашим измјењивачима топлоте. Они су нас тестирали, дали смо подударна техничка рјешења као понуђачи са дужом традицијом, што нам је отворило даље врата. Радили смо специфичне наруџбе за измјењиваче топлоте у месној индустрији, пољопривреди, у сушарама . Од Катара, Исланда, Француске, Ирске, нове прилике су се отварале, те смо се доказали“, додаје Есад.

Објашњава нам да је његов производ најлакше схватити на примјеру тржних центара. „Када уђете у тржне центре, и осјетите промјену температуре, то је пренос топлоте. Улази хладна вода, туда струји зрак, охлади га. И ту је најважнији сегмент тај апарат – измјењивач топлоте. Данас су наши измјењивачи у клиничким центрима, болницама, аеродромима и тржним центрима широм БиХ. Гдје год је осјетите добар хлад, врло вјероватно имамо неке везе с тим“, кроз смијех објашњава Есад.

„Контакте које смо имали раније омогућили су нам да отварамо врата и добијемо прилику код великих компанија. Давали смо добре понуде, били смо спремни на искорак. Најбоље то описује ријечи једног партнера, који каже ‘хоћу да радимо да будемо тихи, да нема рекламација и нема кашњења.’ У нашем производу је 70% памет, 30% технике. Важно је знати како ће дисати производ. И на том принципу идемо  даље, сада на задовољење стандарда у смислу повећања степена искориштења, чиме смо укључени и пратимо најновије услове везане за економску ефикасност.

Растемо полако, и настојимо да не идемо сваки посао, јер нас један кикс може коштати репутације на тржишту. Уз подршку УСАИД ‘Диаспора Инвест’ смо осигурали набавку нових алата, којим ћемо убрзати развој технологије и усвајање нових стандарда. Такођер, у сарадњи са УСАИД Пројектом ‘Диаспора Инвест’ извршили смо набавку 3Д софтвера чији је циљ идентифицирање пројектног оквира за наручиоца, којим се убрзава планирање и израда производа. Такођер, набавили смо софтвер за боље управљање логистичким сегментом производње“, појашњава Есад. Тренутно раде на развоју индустријског калорифера, измјењивачима са повећаним степеном искориштења, али фокус им остаје радити по пројектима по наруџби.

„Сами на глобалном тржишту тешко можете направити велике искораке, али нам је циљ показати вриједност и тако ширити мрежу партнера. Тржиште је такво да морате бити опрезни на сваку наруџбу и посао. Желимо развити ваздушне завјесе, фен кулере, калорифере, те вјерујемо да све можемо постићи уз трајна партнерства, повјерење и добре раднике. Мени је важно да ова прича иде даље како би људи знали препознати шта значи ризик у бизнису, а како би нове генерације препознале да се вриједан рад и учење исплате“, закључује на крају директор компаније IMP Coils.

 

Преузето: Диаспора Инвест