Захваљујући изузетној пословној визији, компанија”Смарт Сyстем” је препозната и од УСАИД пројекта “Диаспора Инвест” и Бизнис центра бх. дијаспоре

Пут нас води у Пукиш, мјесто између Лопара и Брчког. На улазу у компанију “Смарт Сyстем” нас дочекују Саво Рикановић и Маријана Михаиловић. Ова млада фирма је свој успјех постигла на швицарском тржишту, а постепени раст производње и броја радника у БиХ, показује да спона између дијаспорских инвестиција, међународног тржишта и локалне радне снаге доноси успјех. Тако је “Смарт Сyстем” постала још једна успјешна прича Општине Лопаре, мјеста које је препознатљиво по низу значајних улагања исељеништва у економски развој.

– Искуство директора и сувласника компаније Горана Новаковића је у Швицарској га је мотивисало да покрене посао и на нашим просторима. Окупили смо се као млади тим, који има знања и могућности да унесе новитете и олакшање у грађевинским радовима. Ми се бавимо планирањем и производњом електроинсталације стамбеног простора приликом изградње и бетонирања. Наш цијели концепт се заснива на бољем планирању електроинсталација у стамбеним просторима приликом изградње. Другачији приступ овом питању може донијети значајне уштеде, осигурати већу ефикасност у изградњи и бољу искористивост простора, поручује Михаиловић.

Све је кренуло од истраживања могућности које ће осигурати бржу и повољнију изградњу стамбених објеката.

– Размишљали смо како олакшати посао електричарима, донијети уштеде на времену и материјалу. Из тога је све кренуло. Направили смо посао из БиХ за Швицарску, тамо постигли успјех, доказали се квалитетом и сада желимо све то понудити компанијама у нашој земљи. Оно по чему се ми разликујемо од других јесте брзина, квалитет и ефикасност израде електроинсталација, додао је Рикановић.

Овакав систем нуди бржу градњу, бољу изолацију инсталација, једноставнију монтажу те смањује трошкове рада електричара. Но, нису стали само на томе.

– Бавимо се планирањем и израдом инсталација за Смарт Хоме системе уз кориштење посебних каблова и инсталација намијењених за овај приступ. Осигуравамо инсталације, програмирање и све остале пратеће елементе. Такви системи ће донијети уштеду енергије и потпуно промијенити смјер у којем иду улагања у мјеста становања у будућности. Такођер, почели смо и с програмом дистрибуције Аби Солар панела, чиме желимо отворити и ново поглавље у сегменту рада на енергетској ефикасности. Ријеч је о приступачним панелима која одлично функционишу, лакша су за одржавање и доносе висок степен поврата на уложено, напомиње Рикановић.

Захваљујући изузетној пословној визији, компанија је препозната и од УСАИД пројекта “Диаспора Инвест” и Бизнис центра бх. дијаспоре.

– Компанија “Смарт Сyстем” је улагање чланова дијаспоре из Швицарске, који су своје знање и пословне везе унијели у ову компанију. То је олакшало брзи раст и развој фирме у БиХ, с којом смо имали изузетну сарадњу. Вјерујем да је вријеме да њихова рјешења за електроинсталације у стамбеним објектима пронађу своје мјесто и у планирању изградње у БиХ. Изградња станова је у експанзији, извођачи траже јефтинија и ефикаснија рјешења. Зато вјерујем да ће ова компанија и даље расти, те бити препозната на домаћем тржишту на начин како је препозната у Швицарској, поручио је Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре.

Преузето: МојаБИХ