Извор: Klix.ba

Након вишегодишње анализе и рада експертске групе USAID пројекта Инвестирање у сектор енергије, Водич за инвеститоре у електроенергетском сектору у БиХ званично је представљен синоћ у Сарајеву.

Први водич овог типа у БиХ инвеститорима пружа све потребне информације о процесу изградње електроенергетског објекта у БиХ те садржи шематске приказе тока поступка издавања различитих дозвола. Основна намјена Водича је да олакша новим (и постојећим) инвеститорима сналажење у комплексном управном систему издавања дозвола због којег је у овом тренутку за изградњу електроенергетског објекта у БиХ у просјеку потребно 20 дозвола у 100 корака за чије исходовање је потребно барем двије, а у пракси често и више од пет година.

Директор економског сектора USAID мисије у БиХ, Andrew Boegel, истакао је да је ова организација посвећена помоћи БиХ у креирању транспарентног и потицајног инвеститорског амбијента који ће привући инвеститоре и отворити нова радна мјеста. “Анализирањем електроенергетског сектора у БиХ схватили смо да постоји огроман потенцијал, али и веома мало интересовање инвеститора. Један од кључних разлога је и недостатак информација о цјелокупном процесу исходовања дозвола. Вјерујемо да ће објава овог Водича охрабрити инвеститоре да уложе у пројекте у Босни и Херцеговини“, навео је Boegel те додао да се и поред објаве Водича, неопходно посветити и поједностављивању процеса исходовања дозвола.

Осим информација о свим дозволама, управним поступцима и надлежним органима, Водич садржи и друге битне информације као што су документација која се прилаже уз захтјеве те законски рокови за издавање дозвола. У изради Водича учествовали су представници свих надлежних институција које издају дозволе потребне за изградњу електроенергетских објеката у БиХ, а које су се одвијале у оквиру више радних група и подгрупа за поједине секторе. Водич ће тако помоћи и надлежним представницима администрације да ефикасније процесуирају захтјеве и учине тај поступак што је могуће краћим.

USAID мисија у БиХ вјерује да енергетски сектор може бити генератор економског развоја Босне и Херцеговине, а објавом Водича на БХС и енглеском језику желе потакнути ту перспективу.

Свим заинтересованим инвеститорима Водич је осим принтане верзије доступан и онлajн на https://vodic.usaideia.ba/.