У суботу, 20. новембра 2021. године, представници и-дијаспоре угостили су посјетиоце из Данске у склопу пројекта Кладањ дијаспора Меетуп. Један је то од многих пројеката и примјера добре праксе који су реализирани у овој бх. опћини у посљедњих четрнаест мјесеци на иницијативу нашег Николе Бурића, а који су помогли Кладњаци који данас живе и раде у Аустрији, Данској, Француској, Италији, Канади, Њемачкој, Сједињеним Америчким Државама, Шведској и Швицарској.

Најновија активност кладањске дијаспоре организована је на иницијативу Џенане Шечић која је у сарадњи са пријатељима из Данске, Мај. Бритт и Рене С., који већ годинама помажу Босни и Херцеговини кроз донације и подршку ватрогасним друштвима и службама хитне помоћи. Састанак је уприличен у просторијама Добровољног ватрогасног друштва Кладањ.

Том приликом је Ватрогасном друштву поклоњено једанаест најквалитетнијих професионалних ватрогасних одијела које производи фирма „ВИКИНГ“. Добровољци и гости из Данске су такођер обишли сједиште кладањског Добровољног ватрогасног друштва, размијенили своја искуства, осврнули се на богату и дугу прошлост Друштва, разговарали о условима рада и начинима на које се они могу унаприједити. Договорена је и њихова будућа сарадња која ће се наставити кроз заједничке радионице и вјежбе које ће имати за циљ повезати кладањско с другим ватрогасним друштвима у БиХ с којима су дански гости од раније у партнерству.

Подстакнуто је такође да ће Велија Гогић, као најмлађи ватрогасац – волонтер, бити окосница нове секције у Добровољном ватрогасном друштву Кладањ која ће имати за циљ окупити омладинке и омладинце из Кладња и његове околице.

Истога дана су пријатељи из Данске донирали и пет униформи за одјел Хитне помоћи у Кладњу. Уручење донације уприличено је у Дому здравља у Кладњу, а дежурна екипа Хитне помоћи срдачно се захвалила у име менаџмента и свих упосленика ове установе. Цјелокупна вриједност донације тако је у коначници износила око 25 хиљада КМ.

Представници кладањске и-дијаспоре, као добри домаћини, данским су гостима представили неке од најљепших и најпознатијих дестинација у опћини као што су језеро Горско око, излетиште Бебрава и извор Мушке воде. Одушевљени природним љепотама и уз сазнање да је на подручју ове опћине мапирано преко 300 км стаза за љубитеље брдског бициклизма, дански гости изразили су жељу да промовишу Кладањ као туристичку дестинацију и атракцију.

Будућа сарадња ће се, изгледно је, наставити и даље. Осим договорених активности које би се требале реализовати у наредним мјесецима, за сљедеће дружење и посјет данских пријатеља већ је договорен обилазак Титове пећине, Бебравске пећине, планинарског дома „Миљковац“ и Римског пута.

Преузето:i-platform.ch