Представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Сектор за исељеништво су кроз свој рад и сарадњу са стручњацима босанскохерцеговачког поријекла у исељеништву имали прилику упознати се са Др.сци. Едином Омердићем, изузетно интересантним саговорником, којег је љубав према једној тузланки и страст за науком, из родне Тузле преко Загреба, у ком је магистрирао на Електротехничком факултету, одвела прво у Велс на докторске студије, а потом на Универзитет у Лимерицку у Ирској.

Един је од 2004. године члан Истраживачког тима при Центру за Роботику и Интелигентне Системе, Универзитета у Лимерицку, а један је од низа учесника програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини, који се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“- пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицерске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Током разговора у Сектору за исељеништво Кемо Сарач, помоћник министрице, упознао је Омердића са имплементацијом пројекта „Дијаспора за развој“ и ефектима програма преноса знања из исељеништва који је дао изузетене резултате, тако да ће Министарство и ван пројекта наставити са овим Програмом који ће убудуће финансирати средствима из буџета.

У оквиру експертне посјете БиХ Омердић је одржао предавања и демонстрацију технолошких рјешења у којима је студенте, као и наставно и научноистраживачко особље Електротехничког факултета у Сарајеву и Тузли, упознао са истраживачким активностима и инфраструктури Центра за Роботику и Интелигентне Системе у Лимерицку, најновијим трендовима у области роботике и примјени метода вјештачке интелигенције у развоју корисничких сучеља слиједеће генерације.

Др.сци. Омердић је представио три студије: ОцеанРИНГС, Корисничко сучеље мијешане стварности и Иновативне методе поучавања. ОцеанРИНГС израђен је са циљем да поједностављује сложене подводне задатке и комбинира најсавременију навигацијску опрему са најбољим управљачким алгоритмима и новим ВР технологијама за пружање паметног, интуитивног и једноставног корисничког сучеља. Ново „Корисничко сучеље за мијешану стварност“ за паметне сајбер-физичке системе (ЦПС) спада у класу система мијешане стварности, који укључује и класичне елементе корисничког сучеља, али и скуп нових „природних“ мултимодалних корисничких сучеља, заснованих на истраживању и интеграцији врхунских технологија у настајању.

Саговорник је изразио задовољство да је предавањима присуствовао велики број студената као и стручњака из електропривредних компанија за производњу, пренос и дистрибуцију електричне енергије и инжењера из привреде.

На крају разговора је истакнуо да је веома битно што ће се обезбједити континуирано провођење програма преноса знања из исељеништва, јер БиХ има изузетан потенцијал у студентској популацији који ће кроз програм стећи експертска знања из различитих области и бити конкурентни на тржишту рада, а да не морају одлазити из БиХ.

Омердићева порука сународницима у дијаспори је да увјек буду поносни на своје порјекло, да његују језик и културу и да отворено подијеле стечена искуства и знања са другима, јер на тај начин значајно доприносе развоју матичне државе Босне и Херцеговине, првенствено у домени образовања,  темељног стуба сваке модерне државе.