Пораст миграција, олакшана комуникација и јефтин транспорт довели су до развоја новог вида туризма у свијету. Дијаспоре широм свијета створиле су нову грану у туризму – туризам дијаспоре или исељенички туризам који подразумијева посјете земљи поријекла уз туристичке обиласке, културни, здравствени, вјерски, еко и етно туризам, као и друге видове туризма. Туризам дијаспоре може подстаћи додатна улагања у сектор туризма и отварање нових предузећа укључујући и туристичке компаније од стране припадника дијаспоре или њихових сарадника.

И у БиХ је туризам дијаспоре доживио нагли напредак и развој. Дијаспора вјероватно представља велики удио у структури страних и домаћих туриста. Генерално, БиХ се сматра једном од брзорастућих туристичких дестинација у Европи, а подаци о броју туриста указују да БиХ данас посјећује три пута више туриста него прије десет година. Истовремено, туризам је један од најпривлачнијих сектора за улагање исељеништва у БиХ, а одређена улагања у овај сектор су већ  реализована.

У циљу пружања подршке исељеништву да допринесе даљем развоју туризма у БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру својих надлежности за креирање политике према исељеништву, припрема документ о улози и потенцијалима исељеништва у развоју туризма у БиХ, нарочито на локалном нивоу.

За потребе израде овог документа, неопходно је прикупити податке који ће обезбиједити бољи увид у постојећа искуства исељеништва у области развоја туризма у БиХ укључујући више знања о туристичким посјетама исељеништва БиХ, као и улагања у туризам, ставове и очекивања исељеништва, као и њихове потребе за даљим развојем туризма у БиХ. У сврху прикупљања података припремљен је упитник ”Улога и потенцијал исељеништва у развоју туризма у БиХ” који се налази овдје.

Позивамо припаднике исељеништва да попуне овај упитник чиме доприносе стварању услова за веће учешће исељеништва у економском развоју БиХ и генерално креирању политика заснованих на чињеницама. Упитник је анониман и сви подаци остају строго повјерљиви. Крајњи рок за попуњавање упитника је петак 20. децембар 2019. године.