Уз подршку пројекта Дијаспора за развој (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, општина, градова и кантоналних власти учествовали су у Првој регионалној зимској школи на тему “Дијаспора за локални развој” која се одржала у Београду од 9-11. децембра 2019. године. Ова иновативна зимска школа има за циљ укључивање стручњака и практичара са Западног Балкана да успоставе везе, размјене знање и науче из најбољих пракси учешћа дијаспоре у локалном развоју. Главни је циљ проширитии знање о теоријама и методологијама за анализу (е)миграција и дијаспоре са Западног Балкана, југоисточне Европе и свијета у цјелини.

Поред представника практичара и власти из Босне и Херцеговине, Регионална школа је окупила више од 40 представника општина и министарстава из регије, као што су Савјет за миграције и општине Републике Србије, Министарства за дијаспору и општина с Косова*, те представника Агенције за дијаспору, Министарства за дијаспору и Развојног фонда за дијаспору Републике Албаније. Организатор Зимске школе је Мрежа за истраживање миграција на Западном Балкану (WБ-МИГНЕТ) у сарадњи са ГЕРМИН, чији је основни циљ олакшати размјену идеја између стручњака и практичара земаља Западног Балкана у областима која имају највећи потенцијални утицај дијаспоре на локални развој.

Зимска школа је осмишљена као комбинација предавања и радионица, као и најбољих пракси у оствареним резултатима у сврху омогућавања ангажмана дијаспоре и претварања у стварне резултате везане за побољшање локалног развоја. Дизајнирана је као дводневна школа с низом предавања угледних предавача, интерактивним радионицама, дискусијама и округлим столовима, али и с довољно времена намијењеног за упознавање, умрежавање с професионалцима и за расправу о заједничким будућим пројектима и иницијативама. Основни резултати који ће произаћи из Зимске школе су:

  • Подизање свијести о позитивној улози и доприносу дијаспоре те миграната развоју у земљама поријекла и пребивалишта, нарочито у вези са локалним економским развојем и отварањем нових радних мјеста;
  • Повећање ангажмана у локалном развоју размјеном знања и експертизе;
  • Показивање примјера укључивања дијаспоре у повезивање миграција и развоја;
  • Прикупљање и дијељење инструмената и ресурса који се могу реплицирати и прилагодити у другим контекстима како би се учинковито створио утицај у овим областима;
  • Олакшавање сарадње стручњака и истраживача како би се омогућило учење о креативним рјешењима која потичу локални економски раст који се догађа укључивањем дијаспоре;
  • Успостављање механизма који ће стручњацима и истраживачима омогућити умрежавање и изван њихових локалних заједница; разумијевање најбољих пракси и потенцијалних програма који би се могли поновити у њиховим локалним самоуправама.

Програм ће на крају пружити завршни извјештај, који ће садржавати све изазове и могућности организирања ове врсте школе, као и кључне аспекте регионалне сурадње по питању укључивања и рада са дијаспором у сврху локалног развоја а који ће такођер послужити партнерима пројекта Дијаспора за развој те надлежним органима и Мрежи практичара службеника за рад са дијаспором.

*Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова.