УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“ и Бизнис центар бх.дијаспоре (ДБЦ) расписују јавни позив за младе чланове/ице бх. дијаспоре за учешће у програму организације пословне праксе при компанијама у Босни и Херцеговини, а позив обухвата студенте/ице завршних година додипломских и постдипломских студија, односно младе људе који су завршили додипломске или постдипломске студије те желе искусити пословну праксу у једној од компанија у домовини, а која одговара њиховој струци, усмјерењу, интересовању и потребама до 30 година старости, а који су чланови/чланице бх. дијаспоре (провели најмање 3 године у посљедњих 5 година у иностранству уз доказ о поријеклу из БиХ – преко родитеља или директно без обавезе посједовања бх. држављанства).

Бизнис центар бх. дијаспоре (ДБЦ) је канцеларија за подршку инвестицијама босанскохерцеговачке дијаспоре, која је настала као резултат сарадње и проведбе УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“ и удружења „Наша перспектива“. ДБЦ пружа подршку регистрованим компанијама, компанијама које су у раној фази развоја, компанијама које још увијек пролазе процес регистрације, физичким лицима из бх. дијаспоре заинтересованим за улагање, јединицама локалне самоуправе и организацијама цивилног друштва заинтересованим за подршку економском развоју БиХ кроз улагање и укључивање дијаспоре.

Од априла 2017. године до данас, УСАИД пројекат “Диаспора Инвест” и Бизнис центар бх. дијаспоре су пружили подршку преко 140 компанија са учешћем дијаспоре. Овај Јавни позив је резултат настојања да се конкретним активностима покаже да поред инвеститора из бх. дијаспоре, наша дијаспора има велику снагу и потенцијал у новим генерацијама које желе и могу помоћи домаћим компанијама из БиХ да изађу на међународна тржишта и допринесу својим образовањем, вјештинама и искуством живота у иностранству бржем напретку и развоју привреде у домовини.

Које младе чланове/ице бх. дијаспоре су обухваћене овим позивом?

Овај позив обухвата чланове/ице бх. дијаспоре (људе поријеклом из Босне и Херцеговине који су најмање 3 године у континуитету у посљедњих 5 година живјели у иностранству) који имају мање од 30 година, а који су: студенти/ице завршних година додипломских и постдипломских студија, или су завршили додипломске или постдипломске студије те желе искусити пословну праксу у једној од компанија у домовини, а која одговара њиховој струци, усмјерењу, интересовању и потребама.  Лица морају бити чланови/чланице бх. дијаспоре (провели најмање 3 године у посљедњих 5 година у иностранству те доказ о поријеклу из БиХ – преко родитеља или директно без обавезе посједовања бх. држављанства).

Шта се очекује од учесника/ца програма пословне праксе?

Од учесника/ица програма пословне праксе се очекује:

  • Учешће у прелиминарној комуникацији са УСАИД пројектом “Диаспора Инвест” и компанијама које Пројекат предложи за повезивање и реализацију праксе
  • Учешће у развоју моделу пословне праксе која би обухватала четири 10-сатне радне седмице (са програмом који би предложио реализацију онлине путем, те реализацију уживо – алтернативно, у овисности на потребе и развој ситуације са пандемијом Kовид-19)
  • Учешће у онлине тренинзима са изабраним учесницима/ама DiaWorks Internship Програма у оквиру припремних активности са практичним вјежабама, стручном асистенцијом и подршком
  • Проведбу плана пословне праксе која би трајала 4 радне седмице
  • Потписивање споразума о пословној пракси који ће утврдити права и обавезе компаније и практиканта/практикантице
  • Учествује у разговорима – промо видео и успјешне приче о реализацији праксе

Гдје ће Бизнис центар бх. дијаспоре помоћи?

  • Организовати најмање четири онлине тренинга са изабраним учесницима/ама DiaWorks Internship Програма у оквиру припремних активности са практичним вјежабама, стручном асистенцијом и подршком (30 дана – јули/аугуст)
  • Разрадити модел реализације директне пословне праксе кроз 40 сати радна у 4 седмице (30 дана – аугуст/септембар)
  • Припремити споразум о пословној пракси који ће утврдити права и обавезе компаније и практиканта/практикантице
  • Реализирати процес селекције и мапирања потенцијалних практиканата/практикантица
  • Осигурати подршку у логистичкој реализацији праксе (у договору између практиканта, компаније и Бизнис центра)
  • Олакшава реализацију праксе и комуникацију између практиканта/практикантице и компаније
  • Припремити промо видео о компанијама учесницама програма и предочити искуства практиканта/практикантице кроз рад у програму (септембар)
  • Написати успјешну причу и осигурати видљивост учесника/ца програма (септембар)
  • Организовати панел дискусије и осигурати прилику учесницима/ама програма да презентују добре праксе (септембар-децембар)
  • Припремити цертификате о реализираној пракси за компанију и практиканта/практикантицу
  • Учесник/ица ће постати дијелом DiaWorks Internship Програм мреже која ће бити препознатљива адреса за повезивање младих талената из бх. дијаспоре

УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“ и Бизнис центар бх. дијаспоре ће у оквиру својих активности реализирати и додатне активности које укључују јединице локалне самоуправе.

Планирани временски оквир проведбе активности

Активности техничке подршке ће се реализирати у периоду од јула 2021. до децембра 2021. године, а по избору пријављених компанија и селекцији кандидата/кандидаткиња за праксе, те склапању споразума за реализацију праксе. Реализација припремних тренинг програма би се провела онлине путем у јулу, а сама пракса у јулу/аугуст/септембру – што ће се додатно прецизирати појединичним плановима за сваког учесника/цу програма.

Садржај пријаве и контакт информације

Пријава се реализује попуњавањем формулара: http://bit.ly/diasporainternship2021.

Пријава треба укључити:

  • Ваш CВ
  • Мотивационо писмо

Рок за доставу потребних информација је 30.06.2021. (до 16:00х).

Преузето: diasporainvest.ba