У Вернаму је 16. новембра 2019. одржан музички и фолклорни дио 24. Савезне смотре културе и школства бх. удружења у Шведској, чиме је уз свечану академију обиљежен 25. новембар – Дан државности БиХ.

У такмичарском дијелу Смотре, којој је домаћин било Удружење ”БиХ” из Гиславеда, наступило је 585 учесника из 13 бх. удружења: ”Босанска Крајина” и ”Сарајево” Малме, ”Рубин” Еслев, ”Љиљан” Ландскруна, ”Мост” Вестерас, ”Златни бехар” Арбога, ”Босна” Борас, ”БиХ” Гиславед, ”БиХ” Норчепинг, ”БиХ” Вернамо, ”Сарајево” Јенкепинг, КУД ”Бехар” Гетеборг и ”Љиљан” Веxје. Надметали су се у три дисциплине: фолклори, хорови и ритмичке игре, у узрастима – млађи јуниори, јуниори, сениори и ветерани.

Била је ово и централна манифестација обиљежавања Дана државности Босне и Херцеговине у Шведској, у заједничкој организацији Савеза бх. удружења, Савеза омладине и Босанскохерцеговачко-шведског савеза жена у овој земљи.

На трибини посвећеној БиХ и Дану државности, коју је најавио активиста Савеза Мехо Капо, говорили су бивши члан Предсједништва СФРЈ и БиХ Богић Богићевић, пјесник и академик Абдулах Сидран и бивши ЕУ-парламентарац Шведске и културни дјелатник Јасенко Селимовић. Модератор у разговору био је Бећир Чалук, гост из Сарајева.

Предивна сала Аудиториет, у Гумифабрикену Вернаму, са огромном двораном и балконима, била је цијели дан испуњена дамарима Босне и Херцеговине.

Орила се пјесма, редали се хорови и фолклори са народним играма из свих крајева Босне и Херцеговине. Дјеца, омладина, одрасли и ветерани одушевили су богатством народних ношњи, а млади сувременом ритмичком игром. Било је заиста лијепо и свечано осјећати се Босанцем и Херцеговцем усред Шведске, чему су арому давали и посебни гости из БиХ из домена јавног и културног живота.

Отварајући 24. Савезну смотру предсједник Савеза бх. удружења Кенан Јашарспахић је посебно поздравио представника НБВ-а госп. Надиру Килим, бивше предсједнике и подпредсједнике Савеза бх. удружења, предсједницу жена Алмедину Сачић и представнике БХУФ, Фехима Халиловића из Мерхамета и Сејада Дурачака из Савеза логораша.

“Поносан сам јер припадам народу БиХ који има богату културну баштину. И ми смо њен дио, казао је Јашарспахић. Честитам Вам Дан државности БиХ, 25. новембар! Вама, нашој драгој дјеци и омладини, који сте наша садашњост и будућност, желим казати да сте најбољи чувари културе, традиције и језика, што је дар и путоказ генерацијама које долазе.”

У име Босанскохерцеговачко-шведског савеза жена Алмедина Сачић је говорила о 20 година овог савеза, о чему је приказан и видео запис, а учесницима Смотре обратили су се представници Босанскохерцеговачког омладинског савеза, чија је група младих активиста такођер приказала занимљив видео запис о свом раду.

Надира Килим је говорила у име НБВ-а, те прочитала писмо Стефана Лахала, мало на шведском, мало на босанском, каква је била и манифестација.

И у предворју дворане Аудиториет, гдје је свирао Градски оркестар лимене музике, било је БиХ на различитим штандовима: Шефка Незиревић, из Босанскохерцеговачко-шведског савеза жена, нудила је „Цвијет Сребренице“; Шахин Омерспахић је свирао на гитари севдалинке, имао изложбу слика и своју аутобиографску књигу „Мирис багрема бијелих“.

Бранко Томић, новинар и публициста представљао је „Фудбалску ризницу“ у два тома, која је поклоњена гостима Смотре; БХ удружење пчелара у Шведској заступао је Сенад Грудић; омладинцу су прикупљали помоћ за обољелу дјецу… Све је то било лијепо видјети и чути.

Програм је почео предивним изведбама Мјешовитог хора „Сарајево“ из Јенкепинга, Занина Бербића, Зоране Гуја и Лејле Чаушевић Карачић из Сарајева и Нихаде Комад из Норчепинга.

У паузама 24. Савезне смотре одржана су и два садржајна предавања, поткријепљена видео записима: Свјетлана Бајић је говорила на тему „Традиције ношње народа БиХ“, документовано и едукативно; проф. др. Јасмина Талам је представила истраживачки рад „Босанци у Шведској“, корисно и поучно за цијелу бх. дијаспору.

Аплаузи су се смијењивали у таласима, свако је навијао за „своје“ удружење, али су се сви радовали једном прелијепом дану, у коме су се мијешали језици од босанског  до шведског, а пјесма везивала све генарације. Било је лијепо у свему томе учествовати, поготово што је Смотром обиљежен и Дан државности БиХ.

Водитељи Амела Газић и Мирсад Беговић су рекли „да су сви такмичари побједници, јер то су то заслужили својим радом и залагањем, али је ипак стручни жири морао одабрати оне најбоље!“

Поред побједника у свим дициплинама проглашено је и најуспјешније удружење за 2019.годину. Ту титулу је понијело бх. удружење БКФ „Сарајево“ Малме са освојених десет награда на двије завршне смотре (Гиславед и Вернамо).

ПРЕУЗЕТО: bhsavez.org