У Коњицу одржан инфо-дан “Дијаспорске инвестиције: Домовина, Ваша наредна пословна дестинација”, коју је реализирала Општина Коњиц у сарадњи са УСАИД Пројектом “Диаспора Инвест” и Бизнис центром бх. дијаспором.

– Општина Коњиц је политиком отворених врата према инвеститорима, проактивним мјерама охрабрења улагања и јачања економије, направила још један искорак, те сада кроз посебне активности подржава улагања босанскохерцеговачке дијаспорске заједнице. Данашњи инфо-дан је доказ тога, гдје су учесници исказали интерес за нови позив УСАИД-а којим се подржавају улагања дијаспоре.

Армин Алијагић, из Бизнис центар бх. дијаспоре, говорио је више о могућностима подршке која се реализира у сарадњи са локалним заједницама. Такођер, појаснио је и детаље новог јавног позива УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, у којем предузетници могу осигурати подршку у износу и до 50.000 КМ.

– Пројектни приједлог можете попунити на овом линку до краја мјесеца марта. Будите слободни да нас контактирате за подршку и сва питања. УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” је кроз грант програм и активности техничке подршке радио са 90 компанија, све су то инвестиције које су покренуте од стране дијаспоре, кроз сувласништво или њихову иницијативу. Број таквих улагања ће расти, и зашто Коњиц не би био препознатљив по овој врсти улагања у будућности, додао је Алијагић.

Алијагић је напоменуо да је позив за додјелу бесповратних средстава доступан компанијама регистрованим у посљедње три године, те да предузећа морају имати најмање 25% власничког удјела члана дијаспоре, или дугорочно доказиво пословно партнерство са чланом/чланицом бх. дијаспоре.

– Статус члана дијаспоре за потребе пројекта и апликације на грант мора бити доказан важећим документом који указује на пребивалиште изван БиХ са укупним трајањем од најмање три године. Особа се такођер може сматрати чланом дијаспоре ако се вратила у БиХ, испунила је овај услов у ранијем период, а има трајно пребивалиште у БиХ унутар три године прије објаве Позива, појаснио је Алијагић.

Из Општине Коњиц су нагласили отвореност за сваки облик сарадње, те је најављен наставак активности подршке инвеститорима кроз оваква и слична окупљања.