БХ УК Нетворк у сарадњи са удружењима “Откриј босански” из Беча и “Очување босанског језика и културе у Данској” ће у априлу одржати онлајн семинар за учитеље/наставнике босанскохерцеговачких допунских школа из Велике Британије и Данске.

У складу са тренутном ситуацијом, семинар ће се одржати онлајн путем зоом апликације, 10. и 11. априла од 10 х до 14.00 х. Поносни смо чињеницом да бх. допунске школе у Великој Британији раде у континуитету већ више од 25. година.

Стручно усавршавање и даљно образовање високог квалитета успоставља јако важан аспекат у цјеложивотном учењу (Лифе лонг леарнинг), посебно за матерњи језик и наставу босанског језика. Изван матице постоји, нажалост, врло мало понуда. Наиме, такве понуде се чак не оријентишу на изучавање босанског језика у вишејезичном друштву и нису прилагођене одговарајућем плану и програму који би били наставницима упута и помоћ при реализацији наставе. Управо због овакве потребе формирано је удружење „Откриј босански“ у Бечу које ће заједно у сарадњи са Филозофским факултетом у Сарајеву понудити најсавременије семинаре пратећи најновије методичке, дидактичке и језичке потребе нашим наставницима који предају у иностранству наставу матерњег језика.

Циљеви пројекта су:

  • Стицање нових научних и стручних сазнања из области лингвистике (Норма босанског језика) / контрастивна анализа приликом учења босанског језика;
  • Усвајање савремених методичких и дидактичких модела у настави језика и књижевности са фокусом на специфичне околности учење језика и књижевности ван матичне домовине; улога вишејезичности при очувању матерњег језика, мотивација као покретач за ревитализацију првог језика.

Предавачи семинара су : Проф. маг. Азра Хоџић-Кадић, и др. Халид Булић.

Азра Хоџић- Кадић је професорица босанског и хрватског језика на Sprachcentrumu (Центар за стране језике) на Универзитету у Бечу те уједно запосленица на Академији за науку у Аустрији на одјелу за мањинске језике. Докторантица је и славистике у Бечу. Више од десет година предаје и изучава босански, хрватски, српски, француски те њемачки као страни језик на разним високошколским установама у Аустрији. Њена подручја истраживања су мањински језици,  вишејезичност, проучавања босанског језика у вишејезичном друштву као и улога матерњих језика у формирању полицентричног идентитета. Инцијаторка је увођења босанског језика као страног на Универзитет у Бечу (изборни и студијски предмет) те покретачица пројекта „Откриј босански – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian“, који је уједно и регистровано удружење у Бечу и има за циљ промовисање босанског језика и вишејезичности у иностранству. Удружење има за циљ изњедрити истоимена 4 уџбеника те два граматичка приручника. Први уџбеник је угледао свјетло дана.

Халид Булић ванредни је професор на Одсјеку за босански, хрватски и српски језик Филозофског факултета Унверзитета у Сарајеву. Уједно је и водитељ факултетског Центра за босански, хрватски и српски језик при Центру за научно-истраживачки рад и стручне активности. Докторирао је на Универзитету у Сарајеву 2013. године. Објавио је научне књиге Из морфологије и синтаксе савременог босанског језика (Славистички комитет, Сарајево, 2011), Теме из лингвистичке боснистике (Институт за босански језик и књижевност, Тузла, 2016), Прагматички аспекти романа Понорница  Скендера Куленовића (Институт за босански језик и књижевност, Тузла, 2018), Прагматика (Бооклине, Сарајево, 2019, у коауторству са Сабином Бакшић), књигу поезије Телевизионар (PrintCom, Тузла, 2011) те преко седамдесет научних и стручних радова. За књигу Теме из лингвистичке боснистике добио је 2017. године награду Хасан Каимија, а за књигу Прагматика награду за најбољи универзитетски уџбеник на Сарајевском сајму књига 2019. године. Учествовао је на више међународних научних скупова и држао предавања на више европских универзитета (Берлин, Познањ, Будимпешта, Граз). Предсједник је Института за босански језик и књижевност у Тузли те уредник магазина за језик и књижевност Лингвазин.

Преузето: BH UK Network