У организацији Савеза допунских школа Босне и Херцеговине у дијаспори са сједиштем у Штутгарту (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.) и Удружења Откриј босански из Беча, у суботу, 13. марта 2021. године, онлине (зоом апликација) је одржан први дио семинара Стручно усавршавање наставника и наставница матерњег језика (босанског језика) у СР Њемачкој.

Семинару су присуствовали и у његовом раду учествовали наставници/наставнице из Hamburga, Meckelfelda, Berlina, Stuttgarta, Frankfurta, Ettlingena, Mannheima, Reutlingena, Heubacha, Sindelfingena, Boblingena, Ulma, Regensburga, Penzberga, Minhena, Holzgerlinga,  Tettnanga i Waterlooa (Iowa, SAD), а предавање о теми Значај и очување матерњег језика у дијаспори одржала је професорица Азра Хоџић-Кадић из Беча (Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Откриј босански – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“).

Професорица Азра Хоџић-Кадић је говорила о изазовима предавања босанског језика у вишејезичном друштву те улози првог и другог језика у формирању полицентричног идентитета. Такођер је било ријечи и о студији коју је спровела 2015. године на одсјеку за лингвистику у Бечу. Студија је укључивала и друга 22 матерња језика у Аустрији. Акценат је био на тзв. окомитој вишејезичности, Code Switchingu, језичкој разноликости те на језику и његовој функцији. Било је говора и о атрибуционој теорији тј. односу између мањинских и већинских група и језика, језика и моћи, језицима у контакту те симболичком насиљу. У излагању је говорила о очувању мањинских језика, који су у свакодневној опасности од занемаривања, заборављања и губитка у вишејезичној заједници. Професорица Хоџић-Кадић се осврнула на тзв. лингвистички геноцид, заступљеност мањинских језика у образовању, теорију дефицитета и битне елементе за промоцију мањинских (мигрантских) језика у дијаспори. Највећим дијелом говорило се о изазовима у настави матерњег језика на њемачком говорном подручју, тј. о психолошким и социолошким факторима. Неминовно је било говорити и о изазовима на језичком нивоу у настави босанског језика у дијаспори (осврт је био на њемачко говорно подручје). Професорица се, такођер, дотакла битних законитости глотодидактике и њене улоге у побољшању наставе другог језика и методичко-дидактичког приступа. На крају је говорила о уџбеницима и наставним материјалима који би осигурали квалитетну наставу босанског језика изван домовине и уједно је представила пројекат и удружење Откриј босански.

Други дио семинара одржат ће се у суботу, 20. марта 2021. године, у времену од 10 до 12.30.  Предавач ће бити проф. др. Халид Булић из Сарајева (Центар за босански, хрватски и српски језик, Филозофски факултет у Сарајеву, Универзитет у Сарајеву), а тема: Боснистика и босански језик – стање и перспективе.

Извор: Савеза допунских школа БиХ у дијаспори