Представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине су у оквиру посјете Босанско-херцеговачком омладинском савезу у Шведској – БХУФ дана 22. септембра 2019. године одржали радни састанак са представницима овог удружења. Састанку је присуствовао и представник Амбасаде Босне и Херцеговине у Шведској.

Фокус разговора је био на активностима које Министарство проводи на везивању младих за домовину поријекла, могућностима за даљњу сарадњу, улози дипломатско-конзуларних представништава и конзуларним услугама везаним за статусна питања исељеништва, активностима и даљњим плановима БХУФ-а и хуманитарним акцијама које проводе у Босни и Херцеговини, а односе се на помоћ дјеци без родитељског старања.

Представници Министарства су изразили жељу да ови млади људи и у будућности наставе са активностима повезивања младих поријеклом из Босне и Херцеговине у Шведској и кроз рад на пројектима које проводе и у Босни и Херцеговини остваре што бољу везу са домовином поријекла.

БХУФ окупља двадесет удружења младих поријеклом из Босне и Херцеговине, броји 2.438 чланова, реализује активности на умрежавању младих порјеклом из Босне и Херцеговине у Шведској, организује културне и спортске догађаје и проводи хуманитарне активности, укључујући подрушку и прикупљање средстава за помоћ дјечијим домовима у Босни и Херцеговини.

Министарство, у оквиру надлежности за креирање политике према исељеништву, посебну пажњу даје младима поријеклом из Босне и Херцеговине и кроз заједничке активности и сарадњу са организацијама младих из исељеништва, између осталог, има за циљ умрежавање младих у исељеништву и рад на заједничким пројектима у сврху њиховог активног укључивања у друштвено-економски развој Босне и Херцеговине, те ће и у наредно периоду наставити интензивно проводити активности са младима у исељеништву.