У оквиру пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, у периоду од 23-25. октобра 2019. године је одржан тренинг Мреже практичара за сарадњу са дијаспором.

Током тродневног рада са темама “Институционализације сарадње са дијаспором” и “Подршке инвестицијама дијаспоре кроз потицаје, административне и финансијске олакшице, сарадњу с вишим нивоима власти и пост-инвестицијску подршку”, 29 (18 мушкараца и 11 жена) представника/ица 17 јединица локалних самоуправе, 6 кантона из ФБИХ и Брчко дистрикта БИХ су имали прилику да размјене искуства везано за институционалну сурадњу различитих нивоа власти у креирању и имплементацији програма, с тежиштем на јединице локалне самоуправе, те уврштавање питања исељеништва у развојна питања на различитим нивоима власти у сврху боље вертикалне и хоризонталне координације послова. Додатно, разговарало се и о очекивањима од виших нивоа власти по питању законских оквира, јавних политика и другим темама битним за развој сарадње и координације са дијаспором.

Један од основних закључака овогодишње Мреже практичара јесте да је неопходно ојачати сарадњу свих нивоа власти у Босни и Херцеговини у сврху јачања сарадње са исељеништвом, посебно са аспекта укључивања концепта миграција у што више развојно-стратешких докумената на свим нивоима власти. Поред тога, учесници/ице су нагласили неопходност разматрања измјена и допуна јавних политика које ће регулисати питања формализације сарадње са дијаспором уз додатни закључак да сви нивои власти могу учинити више на изградњи повјерења и побољшању сарадње са дијаспором и омогућити конкретне прилике за њен ангажман. Управо овакви закључци су у складу са циљевима пројекта “Дијаспора за развој” путем којег желимо да охрабримо дијаспору и јединице локалне самоуправе да раде заједно на развоју својих локалних заједница те да исте пружају већи број квалитетних услуга дијаспори и сарађују на стратешком нивоу са другим нивоима власти.