У периоду од 05.05.2021. до 07.05.2021. одржана је трећа радионица за координаторе дијаспоре у онлине формату  у организацији Министарства за људска права и избјеглице  и ИОМ-а под називом ”Ангажман дијаспоре – конкретне праксе ”.

Ово је трећа,и уједно посљедња обука у оквиру другог циклуса тематских обука које организира Министарство за људска права и избјеглице БиХ у циљу провођења активности предвиђених документом Политика о сарадњи са исељеништвом а које се односе на јачање капацитета институција у БиХ за сарадњу са исељеништвом. Обука се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Циљ ове радионице био је упознати учеснике са конкретним успјешним моделима сарадње са дијаспором у различитим областима.

Тродневну радионицу успјешно је водио стручњак ИОМ-а из Беча Michael Newson , виши стручњак за радну мобилност и људски развој.

Обука је била комбинација  power point презентација, исјечака на You Tube- u, интервјуа и дискусија у којима су представници Министарства и други учесници активно учествовали представљајући резултате рада својих институција у вези са сарадњом са дијаспором у областима које покрива ова радионица.

Трећој радионици координатора за дијаспору присуствовало је укупно 43 представника релевантних институција на нивоу Вијећа министара БиХ , Федерације БиХ, Брчко Дистрикт БиХ и јединица локалне самоуправе.

Учесници су током три дана обуке имали прилику да се упознају са примјерима ангажмана дијаспоре за културни развој из Албаније, Гане, Данске и Марока , примјерима ангажман дијаспоре за економски раст из Украјине, Молдавије, Малија и Португала и примјера ангажмана дијаспоре за друштвени развој из Грчке, Обале Бјелокости, Португала и Либанона. Током радионице су у оквиру  три радне групе имали прилику активно учествовати и размјенити мишљења везано за могућности  примјене представљених модела у БиХ.

Сви судионици истакли су да су врло задовољни садржајем радионице будући да су добили нове, конкретне и корисне информације које ће им послужити у будућем раду с дијаспором.