Онлине конференција чији је домаћин Град Сарајево, одржала се у четвртак 01.10.2020. године, а тема разговора градоначелника и начелника локалних самоуправа у ФБиХ била је „Дијаспора је потенцијал за улагање у развој БиХ“.

“Дијаспора за развој” (Д4Д), је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске,  у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака отворио је конференцију и у свом уводном обраћању градоначелницима и начелницима локалних самоуправа у ФБиХ казао како је због пандемије коронавируса, која и даље траје, реализација конференције у складу са препорукама надлежних институција, али како је подцртао „иако је размјена мишљења и идеја у онлајн формату, засигурно да ће бити конструктивна, продуктивна и корисна за све.“

„Циљ Града Сарајева је да помогнемо у процесу успоставе боље комуникације између наших грађана у дијаспори, те да скупа са бх. институцијама, удружењима и појединцима, створимо што повољнију климу за инвестирање бх. грађана у нашу БиХ. Надам се да ћемо кроз размјену искустава и идеја допринијети реализацији ефикаснијег укључења дијаспоре у улагање, као и како побољшати дијалог са дијаспором и локалном самоуправом“, истакао је Скака и поручио „у даљњој реализацији пројеката сматрам да можемо заједнички дјеловати и имплементирати капиталне инвестиције“.

Поред градоначелника, присутнима на конференцији обратили су се:  Кемо Сарач,  помоћник министра, Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Chantal Felder, замјеница директорице за сарадњу испред Швајцарске амбасаде у БиХ, Sukhrob Khoshmukhamedov, замјеник резидентне представнице УНДП-а у БиХ, Рефик Бегић, Агенција за државну службу ФБиХ као и Аида Соко, испред Кабинета премијера Владе ФБиХ.

Своја искуства из праксе подијелили су начелници општина Крешево, Оџак, Маглај и градоначелник Живиница.

Главне теме о којима се разговарало су „Искуства и примјери добре праксе у сарадњи са дијаспором“ као и „Како у значајнијој мјери укључити дијаспору у дијалог са локалном самоуправом“ са циљем како сви заједно приступити идеји, добро комуницирати и бити координирани и унутар цијелог сектора туризма и шире.