Упериоду од 26. фебруара до 24. марта у двадесет и пет градова Европске уније бит ће свечано обиљежен Дан независности Босне и Херцеговине, али и обновљено сјећање за геноцид у Сребреници и бројне друге злочине које је преживио бошњачки народ.

“Традиционално са бројним институцијама, удружењима и организацијама годинама у дијаспори обиљежавамо Дан независности и Дан државности БиХ, али и друге значајне датуме за нашу земљу и народ”, саопштио је координатор обиљежавања Дана независноти БиХ у дијаспори Адис Тановић, јавља БХДИНФОДЕСК.

Ове године је, како је то саопштно, партнер пројекта и покровитељ програма Градска управа Сарајева.
“Главни организатор манифестација је Исламска манифестација Бошњака у дијаспори, чији чланови су изузетно добро интегрисани у друштво, али оно што радује, и сувише далеко од асимилације. Управо овакви пројекти су потребни дијаспори, како би се спијечила асимилација и задржала љубав према домовини”, стоји у саопштњу.

Наводи како су поред Исламске заједнице, која има невјероватну инфраструктуру у Западној Европи вриједну стотине милиона еура, партнери пројекта су бројна удружења и организације, која такође дају допринос у очувању прије свега босанског језика и идентитета.

“Прва манифестација бит ће одржана у Минхену 28.02. у сали ИКЦ Сабур, гдје ће бити приказане изложба фотографија и документари филм о страдању Бошњака у бројним градовима своје домовине након проглашења независности”, наводи се у саопштњу Адиса Тановића.

Поред наведене изожбе, бит ће промовисано ново издање Туристичког водича Сарајево, које је изашло под покровитељством Министарства културе и спорта Кантона Сарајево, те представљена изложба фотографија “Културно хисторијско наслијеђе Сарајева” под покровитељством Градске управе Сарајева.

“Друга манифестација ће бити одржана у сарадњи Конзулата БиХ у Стутгарту и џемата Стутгарт. Генерални конзул Беган Мухић који од самог почетка учествује у организацији овог догађаја, од велике је помоћи нашим људима који живе у њемачкој покрајини Баден-Wиртемберг.

Већ наредни дан у великој сали у Келну бит ће одржана још једна велика манифестација у Њемачкој. Потом слиједе и у другим градовима Хамбургу, Оденсеу, Малмеу, Копенхагену, Штокхолму, Мотали, Хелсинборгу, Виесбадену…

У Градској вијећници у Манхајму бит ће, како је саопштно, свечано обиљежен Дан независности БиХ, уз присуство бројних успјешних Бошњака, али и градоначелника и представника Градске управе Манхајма. У Оребру ће 7. марта на манифестацији поводом Дана независноти бити свечано отворена “Босанска кућа”, која ће бити највећи бошњачки и исламски центар у Скандинавији.

Такође и у Женеви и Цириху су планиране велике манифестације. Програм се завршава у њемачким градовима Пензбергу и Розенхајму, гдје ће бити завршена једномјесечна турнеја обиљежавања Дана независности БиХ.