Омер Халилхоџић је рођени Мостарац са адресом становања ван Босне и Херцеговине. У свијету је препознат као један од најбољих и најпознатијих дизајнера аутомобила. Недавно је побиједио на Шкодином конкурсу за њихов први електрични аутомобил, који ће се звати Ениац.

Халилхоџић је рекао да је то први аутомобил тог типа којег ће чешки произвођач избацити на тржиште, а бит ће представљен највјероватније крајем године. “Дизајн аутомобила је нешто што се ради у конкуренцији, стално имамо такмичења, има више приједлога – побиједи само један. Овог пута је побиједио мој дизајн, то је мени најнормалније. Ипак нико не бира ауто јер сам га ја урадио, него због дизајна. Ја сам freelance дизајнер, не радим у Шкоди – него ме узму. Радио сам по цијелом свијету. Ово је велики концерн, шефови из других фирми су видјели ауто и одабрали га.

Халилхоџић је подсјетио да је Шкода једна од најстаријих аутомобилских фирми на свијету, а ове године прослављају 125 година постојања. “Имају посебно мјесто у VW концерну и свиђа ми се радити с њима. Теже је радити за њих него за Ферари, Мерцедес или фирме са већим имиџем. Шкода је свјетска фирма, продаја и квалитет говори о томе.

Студиј је почео у Мостару, али се пребацио у Сарајево на студиј дизајна. Након што је дипломирао, добио је и стипендију из Неw Yорка за најбољег младог дизајнера.

“Препоручили су ми да идем вани. ТАС ми је понудио посао, да развијамо новог Кедја. Тада нисам био загријан за то. Хтио сам да идем вани. Отишао сам у Волфсбург, гдје је сједиште Волксвагена. Остао сам тамо четири године – то су ми прва професионална исксутва. Вани све зависи од тебе и како радиш. Имају изграђен систем вредновања и награђивања. Све има своје нивое.

Инспирацију за дизајн аутомобила црпи свуда око себе, то могу бити и људи – како је рекао, а посебно га инспирише љепота жене, као и њен карактер, истакао је током разговора.

Појаснио је и то да дизајн аутомобила није само један цртеж – него процес који траје неколико година, а рекао је и то да Шкода годишње произведе милион и пол аутомобила.

Младима у БиХ је поручио: “Нека не чекају да неко за њих направи будућност, него нека узму ствар у своје руке. Зато сам и ја отишао вани”, рекао је.

Мостар и плаво мостарско небо му недостају, као и људи – али се осјећа као становник планете Земље и добро му је и на Сјеверном полу – само ако га нико не дира.