Професор Универзитета у Анкари, Харис Ђапо, чији је главни фокус истраживања нуклеарна физика одржати ће предавања за студенте Природно математичког факултета Универзитета у Сарајеву у периоду од 30.03.2021. до 28.06.2021. године. Предавања су на теме:

“Нуклеарне Реакције 1”

Општи увод у нукеларне реакције фокусиран на објашњење модела језгара, силе између нуклеона, те везивање нуклеона, итд. Предавање покрива основне реакције и принципе реакција са неутралним честицама (фотонима и неутронима) те набијеним честицама (електронима и протонима). Предавање ће такође покрити питања индуциране радиоактивности и рапада као посљедица нукеларних реакција.

“Нуклеарне Реакције 2”

У овом предавању ћемо се осврнути на детаље реакција са експерименталне стране те детекцију истих. Предавање ће покривати методе детекције индуцираних нуклеарних реакција од дирекних метода у “online” експериметима до индиректних метода и “offline” експеримената. Разлика између врста детектора те њихове сврхе и употребе ће такође бити појашњена.

“Симулације заштите од зрачења са ФЛУКА”

Ово предавање ће бити посвећено питању заштите од зрачења те симулације истог. Како симулације могу помоћи припреми простора за употребу радијацијске лабораторије ће бити показано. Предавање је такође дио припрема протонске лабораторије те питања радијацијске сигурности у планираном простору.

“МЦМ симулације фотонских и електронских зрака са ФЛУКА програмом”

Употреба фотона и електрона произведених путем акцелератора је у сталном порасту у медицини. Ефикасни начини планирања употребе таквих акцелератора, како планирање дистрибуције доза код пацијената као и заштите од зрачења за особље су од великог значаја. Ово предавање намјерава покрити пратичну употребу МЦМ симулација и ФЛУКА програма у контексту кориштења фотона и електрона у медицини.

Предавања се организују у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Владе Швицарске уз имплементинг партнере УНДП БиХ; ИОМ БиХ.