Амра Шабић-Ел-Рајес, професорица на престижном Columbia Универзитету, издала је нову књигу под називом “Три љета” која је добила своју прву награду, именована је злазним стандардом, као једна од најбољих књига за младе за 2023. годину од стране Junior Library Guild у САД-у, организације која од 1929-те године ради рецензију на хиљаде нових књига и бира селекцију најквалитетнијих међу њима које се награђују и препоручују као изузетне књиге од књизевне и образовне вриједности за школе и библиотеке широм Америке.

Једна од пет највећих издавачких кућа у свијету Macmillan Публисхерс и њихов одјел за литературу за младе под називом Farrar, Straus and Giroux Books for Young Readers, одлучила се за издавање Амрине књиге, истините приче чија је тема живот пет дјевојчица које су провеле три дивна љета у Бихаћу поред Уне прије самог рату, трагедије током рата и разарања њиховог пријатељства након чега се више никада нису састале. Овај дио њене приче, како каже, не само да пружа увид у њено дјетињство, већ су је та искуства из најранијих дана обликовала у особу и академика којег данас познајемо.

Иначе, Амра Шабић-Ел-Рајес, рођена је у Бихаћу у којем је завршила основно и средње образовање. Током рата је учествовала на такмичењима из физике и математике која су је пласирала на тадашњу листу 10 најбољих студената у Босни и Херцеговини на основу чега је ратно Предсједништво Босне и Херцеговине одлучило издати јој један од првих пасоша Босне и Херцеговине. У јануару 1996. године добила је стипендију за школовање у Сједињеним Америчким Државама уз помоћ тима из ИРЦ-а., што је била и својеврсна прекретница која јој је омогућила да настави своје образовање на свјетски признатим институцијама.

Данас, поред посла на Columbia Универзитету Амра ради и као савјетница за образовање за америчку али и владе других држава које је унајмљују да ријеши њихове проблеме у образовању. Добитница је награде Владе Сједињених Америчких Држава у износу од 750.000 долара која ће како је истакла  подржати њено  истраживање и рад у пољу превенције мржње, радикализације и насиља кроз интервенцију у разредима америчких школа и образовних институција.

Иницирала је покретање платформу за умрежавање босанскохерцеговачке дијаспоре BiHUnited, чији је циљ  окупити организације и појединце који се залажу за анимацију и хармонизацију активности за грађанску, мултиетничку, суверену, независну, функционалну, модерну, мирну, правну и просперитетну Босну и Херцеговину у којој ће сви грађани имати једнака права.