Нермина Мумић, млада подузетница босанскохерцеговачког поријекла, чија је каријера већ обиљежена иновацијама и лидерством, уврштене је на Форбесову листу 30 испод 30.

Рођена је у Зворнику али због рата са породицом одлази у Аустрију 1992. године, гдје и данас живи. Дипломирала је на Техничком универзитету у Бечу, магистрирала пословну математику и статистику, а као дио доктората из статистике, Нермина је развила и патентирала Легитари алгоритам, нову методу машинског учења за откривање аномалија у стреамању музике.

Данас, као директорица  Легитарија, награђиваног технолошког стартупа који је фокусиран на монетизацију музичких права, предводи револуцију у начину на који издавачи, продуценти и умјетници профитирају од стреаминга и интелектуалних права. Њен патентирани софтвер вјештачке интелигенције није само технолошко чудо, већ је и кључни играч у борби за транспарентност и праведност у музичкој индустрији. Говорећи о изазовима у музичкој индустрији који су и инспирисали развој патентираног Ал софтвера Легирарија, појашњава да с дигитализацијом музике која долази са стреамингом, количина података нагло расте, а праћење и верификација тантијема постаје све теже са милијардама стреамова свакодневно.

Поред уреда у Бечу, Легитари је 2021. године отворио подружницу у  Сједињеним Америчким Државама, као најважнијем музичком тржишту, а све у циљу служења својим клијентима.

Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:

https://forbes.n1info.ba/lideri/bosanka-sa-forbes-liste-mladjih-od-30-nermina-mumic-govori-o-ratnom-djetinjstvu-i-pionirstvu-tehnoloske-muzicke-revolucije/