Приликом недавног окупљања Босанаца и Херцеговаца на Hertswood Академији у Borehamwoodu поводом обиљежавања Дана државности Босне и Херцеговине и тридесет година од доласка првих логораша у Велику Британију, отворена је изложба младе умјетнице  из БиХ, Нермине Мемић.

Друга генерација бх. грађана из Hertfordshire-a је током предходних мјесеци препознала  њен рад и креативност те су одлучили контактирати Нермину у БиХ и питати могу ли користити њене радове у склопу програма обиљежавања 30 година од доласка првих бх. затвореника у Велику Британију.

Мемић је урадила илустрације „Опомена“ с циљем подсјећања на страхоте убијених у геноциду у Сребреници као и на трајну бол преживјелих.

“Одавно сам жељела учинити нешто на тему геноцида и допринијети да се он никада не заборави. Хвала поштованој госпођи Алдијани Паратушић, испред бх. удруге Hertfordshire, као и цијелом колективу који је препознао мој рад и организирао изложбу, дајући ми част да будем дио програма обиљежавања Дана државности БиХ и 30. обљетнице доласка првих бх. затвореника у Велику Британију. Радује ме чињеница да наша бх. дијаспора активно ради на промоцији сјећања на геноцид у Сребреници, обиљежава важне датуме за нашу земљу и цијени рад младих аутора. Надам се да ће нас у будућности пратити још љепших сурадњи“, казала је Мемић.

Нерминин таленат за сликање открили су Нерминини наставници у основној школи, када је почела освајати награде. Након средње школе уписала је Архитектонски факултет у Сарајеву на којем је дипломирала 2017. године. Тренутно је апсолвент другог циклуса студија на Архитектонском факултету Универзитета у Сарајеву.

“Слике из Поточара, тисуће бијелих нишана, уплакане мајке, фотографије страдања оставиле су снажан утисак на мене и жељела сам допринијети да се геноцид не заборави”, закључила је Мемић. Подсјети, запамти и не заборави порука је ове младе умјетнице.

Назочни су били угодно изненађени радовима младе умјетнице. Имали су прилику видјети и сазнати више о умјетници и њезиним радовима.

У наставку можете прочитати Нерминину биографију:

Биографија – Нермина Мемић

Рођена сам у Сарајеву 02.01.1992. године. Након завршене основне и средње школе у Сарајеву, уписала сам Архитектонски факултет Свеучилишта у Сарајеву. Први циклус студија на истом факултету завршила сам у српњу 2017. године са просјечном оцјеном 7,55 и стекла звање: бакалауреат/ бацхелор – инжењер архитектуре.

Уписујем мастер студиј на Архитектонском факултету Универзитета у Сарајеву 2018. године, гдје сам тренутно апсолвент са просјечном оцјеном 9,57 на другом циклусу студија. Магистарски рад радим на Катедри за архитектонско пројектирање – јавне зграде на тему: Педијатријска клиника Сарајево код менторице Сенаиде Халиловић-Терзић, дипл.инг.арх.

Интерес за умјетност јавља се од раног дјетињства, што примјећују и учитељи. Моја прва изложба била је у ОШ „Исак Самоковлија“ гдје сам као ученица трећег разреда добила награду за ликовни рад на тему „Моја школа у будућности“.

Тијеком досадашњег студија судјеловала сам на три скупне изложбе. Прва изложба је из подручја “Интеријери и дизајн” гдје сам била један од аутора студентског пројекта “Редизајн интеријера улазног хола Архитектонског факултета” 2019. године. 2020.У сарајевској Вијећници 2020. године одржана је групна студентска ликовна изложба „Магнитудо“ на којој сам изложила пет радова на тему сарајевске Вијећнице. Судјеловала сам на онлине скупној изложби студентских радова Архитектонског факултета 2021. године у организацији Катедре за теорију и повијест архитектуре АФС-а, гдје сам представила идејни пројект Умјетничке галерије и кафе књижнице „Камер Аурора“ израђен за сврхе предмета „Методологија и феноменологија активног приступа градитељском наслијеђу .

Пут ка споменутој изложби „Магнитудо“ био је похађање љетне школе цртања на Корчули у склопу обвезног предмета „Слободно цртање 4“ на другој години првог циклуса студија. Тијеком магистарског студија похађала сам и успјешно завршила изборне предмете: „Развој ликовних елемената кроз реалистични и апстрактни израз путем цртежа и слика“ и „Апстрактни ликовни израз облика, боја и кретања“. У сарајевској Вијећници представила сам пет радова: „Вулкан“, „Саосјећања“, „Поглед“, „Ток“, „Лице Вијећнице“ – амбалажа карамел бомбона инспирисана фасадом Градске вијећнице Сарајево. Као једна од организаторица поставке, стекла сам знање о процесу уређивања, односно продукције и промоције изложбе. Била ми је част што је усвојен мој приједлог за назив поставке: Магнитудо – лат. Магнитудо, инис, ф. – величина, важност, знаменитост, јакост.

Прву самосталну изложбу „Опомена“ организујем и реализирам у јулију 2022. године у Меморијалном центру Сребреница – Поточари, на којој излажем тринаест радова и графички плакат истоимене поставке. Изложба ће бити постављена до 11. студенога 2022. године. Иста изложба “Махнмал” (њем Опомена) излажем и у иностранству, у Њемачком граду Улму. Наведена изложба бит ће постављена од 11.07.-11.08.2022. године, како би дала допринос очувању сјећања на геноцид у Сребреници. Изложбеним илустрацијама: „Геноцид“, „Јули 1995.“, „Генерације“, „И прогони“, „Ислам“, „Стргање – Димије“ подсјећам на период од 11. српња 1995. до 22. српња 1995. године. Сребреница, Поточари и сва мјеста сребреничке енклаве као и мјеста изван ње, на путевима који су требали водити ка слободи. Илустрацијама назива “8372…”, “Ишчекивање”, “Дова”, “ДНК ’95”, “Сребреница ’95”, “Близина”, представљам вријеме након геноцида.

Ауторица сам мараме „Сребреница“ коју сам дизајнирала у вељачи 2022. године и представила на отварању изложбе „Опомена“. Израду мараме повјерила сам удрузи “Грачаничко керање” које је заслужно за дизајн и израду “Цвијета Сребренице”.

Љетну школу “Ислам у савременом свијету” похажала сам 2019. године под покровитељством ЦНС-а, односно организације “Центар за напредне студије” у Сарајеву и Подгорици.

 

Контакт:

 

E-mail: nermina.memic.engineer@gmail.com

Facebook: @Nermina Memic Art

Instagram: @nermina.memic.art

http://bosniauknetwork.org/wp-admin/post.php?post=8358&action=edit

 

Bosna & Herzegovina UK Network