Током викенда, БХ УК Нетворк (заједница бх. удружења у Великој Британији)  је у сарадњи са удружењима “Откриј босански” из Беча и “Очување босанског језика и културе у Данској” одржао онлине семинар за наставнике босанскохерцеговачких допунских школа из Велике Британије, Данске, Финске, Норвешке и Катра.

Наставници су послушали предавање на тему значаја и очувања матерњег језика којег су одржали проф. мр. Азра Хоџић-Кадић и проф. др. Халид Булић. Осим  стручних и веома корисних предавања, уважени предавачи и наставници су имали прилику да говоре о проблематици са којом се сусрећу приликом извођења наставе матерњег језика, највећим изазовима за ученике, о сарадњи са родитељима и институцијама у матици.

Полазници семинара су искористили ову прилику како би поставили питања предавачима и разјаснили  недоумице са којима се сусрећу у пракси. Било је говора и о неким  будућим заједничким сарадњама и  пројектима, све са циљем побољшања квалитета наставе матерњег језика у дијаспори.

Семинару из Велике Британије су присуствовали наставници; Сенадин Селимић, Арнела Пашић, Емир Болић, Елдина Болић, Садија Муминовић, Алдин Жилић, Белма Мухамедагић, Семира Јакуповић, Едина Кикић, Сабит Јакуповић.

У складу са тренутном ситуацијом, семинар се одржао онлине путем зоом апликације, 10. и 11. априла од 10х до 14.00х. Поносни смо чињеницом да бх. допунске школе у Великој Британији раде у континуитету већ више од 25.година и надамо се да ће овај семинар допринијети унапређењу рада допунске наставе.

Стручно усавршавање и даљно образовање високог квалитета успоставља јако важан аспекат у цјеложивотном учењу (Life long learning), посебно за матерњи језик и наставу босанског језика. Изван матице постоји, нажалост, врло мало понуда. Наиме, такве понуде се чак не оријентишу на изучавање босанског језика у вишејезичном друштву и нису прилагођене одговарајућем плану и програму који би били наставницима упута и помоћ при реализацији наставе. Управо због овакве потребе формирано је удружење „Откриј босански“ у Бечу које је заједно у сарадњи са Филозофским факултетом у Сарајеву понудио семинаре пратећи најновије методичке, дидактичке и језичке потребе нашим наставницима који предају у иностранству наставу матерњег језика.

 

Преузето:  BH UK Network