Након што се у јулу 2019. године у Сребреници отворио први Futures Makerspace у нашој земљи, Фондација будућности у Босни и Херцеговини (BHFF – BH Futures Foundation), овај јединствени пројекат за младе донијела је и у Доњи Вакуф.

Futures Makerspace је простор који уз менторску подршку, модерну техничку опрему и едукативне активности, пружа младима могућност да у колаборативној радној средини савладавају нове вјештине, уче, иновирају и развијају бизнис идеје – а све у циљу доприноса рјешавању локалних и глобалних проблема.

Простор у Доњем Вакуфу, који је у употреби од јучер, опремљен је техничком опремом која ће омогућити младим људима да уче о најновијим технолошким иновацијама у свијету, примјењују то у пракси креирајући сопствене иновације, како би развијали локалну заједницу, али и себе као младе лидере.

– Отварањем Makerspace простора диљем БиХ, почевши са простором отвореним у Сребреници 2019. Фондација за будућност БиХ у сарадњи са локалном заједницом, жели оснажити младе да улажу у свој развој и развој своје заједнице, и да на тај начин са нама мијењају сутрашњицу. До краја 2023. циљ нам је да створимо мрежу од 20 макерспаце-а који ће омогућити да до 10.000 младих добију прилику да судјелују у програмима Фондације, истакли су из БХФФ-а.

Иницијатор пројекта је Алмаса Басс Хаџиахметовић, директор клиничког програма тестирања лијекова у једној од највећих фармацеутских компанија на свијету УЦБ.

– Подржавам Фондацију будућности у БиХ јер имају дубљи и позитиван поглед на нашу домовину. Мени много значи то што је фокус рада на раст и развој мањих средина. Заједно са Фондацијом сам укључена у развој Futures Makerspace-а у мом Доњем Вакуфу. Бити у могућности да помогнеш мјесту у којем си одрастао, је невјероватна награда! Самом пуштању у рад претходила су два догађаја који су окупили представнике локалне управе, индустрије и надасве младе из ове локалне заједнице, гдје су евалуиране потребе заједнице, како би се припремио програм који ће подразумијевати покретање јединственог програма за “гајење идеја” у иновације – затим и бизнисе, под називом Futures Makerspace StartUp nest! (ФМС СтартУп гнијездо), казала је Хаџиахметовић.

Као локални активиста при пројекту и спона са Општином укључен је био Насер Рујанац.

– Једна од важнијих мисија БХФФ-а је међусобно повезивање успјешних чланова наше дијаспоре, те сарадња истих са младима у нашој БиХ. Фондација БХФФ, конкретно у нашем случају укључује стручно усавршавање, менторство у техничком и руководственом смислу нашој омладини, те опремање савременог центра Makerspace у Доњем Вакуфу, на чему сам им посебно захвалан. Чињеница је да се налазимо у времену пандемије, а пројекат захваљујући нашим пријатељима ћемо ипак реализовати што даје на још већем значају, истакао је Рујанац.

Преузето: Моја БиХ